bolnica-kasindol-4-3Situacija u bolnici Kasindol u Istočnom Sarajevu je katastrofalna, zaključeno je danas na sastanku Strukovnog sindikata doktora medicine Sarajevsko-romanijske regije. Bolnica je među najvećim gubitašima u Republici Srpskoj i prijeti joj zatvaranje, upozoravaju doktori medicine.

Bolnica Kasindol u proteklim godinama nagomilala je preko 30 milona duga.

Radnicima se već mjesecima ne uplaćuju doprinosi, a Fond upozorava da uskoro neće primati ni plate.

Bolnica ima višak nemedicinskog kadra, jer na jednog ljekara dolazi jedan administrativni radnik.

Dugovanja dobavljačima su ogromna, pa je u pitanje dovedena zdravstvena zaštita 120 hiljada stanovnika naše regije.

Trenutno u bonici nema osnovnih reagenasa za laboratorijske pretrage, pa se pacijenti upućuju u privatne laboratorije gdje plaćaju desetostuko veće cijene.

Doktori medicine tvrde da je bolnica Kasindol, polulegalna institucija koja nije registovana kao javna zdravstvena ustanova.

Razlog tome je nelegalno rukovodstvo bolnice, jer je vd direktoru mandat istekao krajem marta ove godine, a Vlada Srpske nikada nije imenovala novog menadžera bolnice.

Ukoliko se nešto pod hitno ne preduzme po pitanju bolnice Kasindol, moglo bi doći do njenog zatvaranja, tvrde doktori medicine.

Doktori medicine traže hitan sastanak sa resornim ministrom i predsjednikom Vlade Srpske kako bi se našlo rješenje za nagomilane probleme ne samo bolnice Kasindol već i cijelog zdravstvenog sistema Republike Srpske.

Ukoliko se nešto pod hitno ne preduzme, zdravstvu prijeti kolaps, a posledice će biti najpogubnije za građane Republike Srpske.

Izvor: BN