Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik boravi u Rusiji radi učešća na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, što će iskoristiti za razgovare o humanitarnim pitanjima i pomoći koju Srpskoj može da pruži Ruska Federacija.

30634_1

Dodik je najavio da će razgovarati sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, od koga će zatražiti pomoć za saniranje posljedica poplava u Srpskoj.

“Ključni događaj je sastanak sa predsjednikom Putinom, na kojem ću ga upoznati o ovoj situaciji i vidjeti na koji način i šta može da učini na dugoročnoj podršci Republici Srpskoj u ekonomskom i finansijskom smislu”, rekao je Dodik uoči posjete Rusiji.

Predsjednik Srpske će se tokom posjete Rusiji sastati i sa predstavnicima “Gasproma”, “Zarubežnjefta” i drugim tradicionalnim partnerima Srpske.

On ističe da je odlazak u vrijeme krizne situacije neophodan jer Republika Srpska u ovom momentu ne može sama da sanira posljedice katastrofe.

“Bitno je da se sastanem sa predsjednikom Putinom. Moramo se u narednim danima razići po svijetu i pokušati naći što je moguće veću pomoć, jer opseg šteta od poplava prevazilazi mogućnost za sanaciju Srpske”, ističe Dodik.

Ekonomski forum u Sankt Peterburgu održava se do sutra.