ojdancPOSLE 11 i po godina haškog pritvora, nekadašnji načelnik Generalštaba VJ i ministar odbrane general Dragoljub Ojdanić vratio se u Srbiju redovnom linijom “Er Srbije”. Pošto su istekle dve trećine od 15 godina zatvora na koliko je osuđen, Odjanić je od četvrtka – slobodan.

Ispred VIP izlaza generala je čekalo nekoliko desetina prijatelja, saboraca, čalnova uže i šire familije. Mnogi od njih došli su organizovano iz Ojdanićevog rodnog Užica i sa sobom poveli trubače. Još pre nego što je avion sleteo, aerodrom se orilo Užičko kolo.

Posle dvadesetak minuta zakašnjenja, sleteo je i avion, a Ojdanićev izlazak pozdravljen je “Maršom na Drinu” i glasnim povicima “Živeo general!”

Prvo se pozdravio sa suprugom, a zatim i sa vernim saborcem i jednim od svedoka u Haškom tribunalu Gezom Farkašem. U vrmee bombardovanja, Farkaš bio načelnik Uprave bezbednosti Generalštaba VJ čijem se čelu nalazio Ojdanić.

– Gde si, Gezo, moj! – rekao mu je Ojdanić.

Iako generali, i Ojdaniću i Farkašu zasuzle su oči. I ređali su se tako redom svi koji su hteli da se pozdrave sa Ojranićem. Rođaci, ratni drugovi…A general se strpljivo rukovao i poljubio sa svima.

-Evo me posle 11 godina, četiri meseca i četiri dana ponovo među vama na slobodi, čiste i mirne savesti – rekao je Ojdanić u obraćanju koje je trajalo skoro 20 minuta. – Nisam počinio nikakav ratni zločin. Savest mi je čista i mirno spavam. Celom svetu mogu da pogledam pravo u oči, jer sam svestan da kao načelnik generalštaba nisma počinio ništa što bi moglo predstavljati krivično delo, a kamoli ratni zločin ili zločin protiv čovečnosti. Ponosan sam što sam ispunio svoju zakletvu prema nsrodu i otadžbini u trenutku varvarske agresije 16 najozbiljnijih država NATO koje je predvodila SAD.

Ojdanić je često morao da zastajkuje pošto su njegove reči prekidane povicima.

Rekao je i da se strogo držao Ženevskih konvencija, odredbi međunarodnog ratnog i humanitarnog prava i pravila i običaja ratovanja, kao i da je sve to naredbodavno spustio do najnižih nivoa komandovanja.

Ojdanić je kritikovao tadašnjeg komandanta NATO snaga Veslija Klarka zato što se nije odazvao pozivu da svedoči u haškoj sudnici, ali i svog prethodnika na mestu načelnika Generalštaba koji je našao način da se, kako je rekao, “u trenutku agresije ne nađe na čelu vojske”.

– Tokom sukoba zločina je bilo na sve tri strane, ali je na žalost suđeno samo državnom, vojnom i policijskom vrshu Srbije – rekao je Ojdanić.

Ispred aerodroma se slavilo uz zvuke trube još dobrih 45 minuta, pa su se najuža rodbina i prijatelji uputili u jedan vojni restoran da proslave Ojdanićev povratak u Srbiju.

PONOSNI NA GENERALA

– Hvala Bogu da se vraća – kaže za “Novosti” organizator slavlja penzionisani pukovnik i dugogodišnji Ojranićev saborac Dragan Borojević. – Došli smo mi koji ga poštujemo, cenimo i uvažavamo. I njega i sve što je uradio u svojoj vojničkoj karijeri. A ti nije malo.

Završi je sve vojne škole i obuke. Uvek je bio iskren i pošten.

(Večernje Novosti)