kumanvo-foto-reuters-10_igKako javljaju makedonski mediji, nešto iz 21 sat završena je policijska akcija u Kumanovu. Poslednja grupa napadača koja je pružala otpor je eliminisana.

 U naselju Divo u Kumanovu operacija policije je duže trajala. Taj deo grada je potpuno blokiran specijalnim policijskim vozilima.
 Prema informacijama s lica mesta, jedan broj terorista se bio zabarikadirao u jednoj kući dok su neki pokušavali da pobegnu kroz sporedne ulice i prođu kroz policijsku blokadu.

Al Jazeera  je prethodno javila da se pucnjava nastavila uprkos vestima da se deo grupe predao…
Makedonski mediji preneli su da se 27 njih predalo sa belim čaršavima.

U akciji su poginula tri policajaca iz tetovskih sela Brvenica i Zubovce.

kumanovo-nove-foto-reuters-6_ig

Ambulantna kola prevoze ranjene u sukobu.

MUP Makedonije zakazao večeras u 22.30 vanrednu konferenciju za medije, javlja izveštač RTS-a iz Skoplja Vladimir Banić.

Trenutno se u Kumanovu ne čuju pucnji, veći deo naselja koje je danas bilo poprište sukoba evakusan je. U nekim delovima grada ne rade telefonske linije i nema električne energije. Na ulicama malo prolaznika ali se automobilski saobraćaj odvija normalno, javlja izveštač RTS-a iz Kumanova Miljana Okiljević.

Makedonska policija saopštila je danas da se u Kumanovu nalazi teroristička grupa koja je došla iz inostranstva, i da se radi se o dobro naoružanoj i obučenoj grupi. Policija je od četiri sata jutros napadana bombama i snajperima.

Strahuje se da je broj žrtava veći, a za sada je potvrđeno da su tri policajca preminula u bolnici. Sukobi su usledili posle pojave oružanih terorističkih grupa u brdima oko tog grada.U akciji makedonske policije protiv te grupe ranjeno je 20 policajaca i civila, od kojih su teže povređeni prebačeni u bolnicu u Skoplju.

kumanovo-nove-foto-reuters-4_igAlbanski mediji preneli su saopštenje takozvane Oslobodilačke nacionalne armije koja je preuzela odgovornost za napade u Kumanovu, tvrdeći da vojska i policija vrše “teror nad civilima” i najavila još žešće napade na bezbednosne snage Makedonije.

 

Makedonski mediji javljali su da policija evakuiše deo stanovništva kumanovskih naselja Diva i “Tode Mendol”. Pretpostavilo se da policija namerava da uđe u konačni obračun sa naoružanom grupom i da se zato sprovodi akcija evakuacije građana. Napadači su se u tom trenutku probijali prema centru grada.”Nastavićemo da napadamo policiju i vojsku bez milosti. Borićemo se do kraja da se ujedine teritorije sa albanskim stanovništvom. Danas smo jači, a sutra ćemo biti još jači. Mi smo svuda u gradu, narodu i selima”.

 Kako je za “Blic” posvedočio jedan srpski sportista koji se trenutno nalazi u tom gradu, uveden je policijski čas i građanima je zabranjeno da se slobodno šetaju ulicama.

On je naveo da je situacija u gradu napeta, i da se čuju helikopteri koji nadleću grad.

U razmeni vatre između policije i naoružane bande u Kumanovu od jutros je, prema nepotvrđenim informacijama, ranjeno 15 policajaca, a svi ulazi u Kumanovo su blokirani jakim policijskim snagama pod punim naoružanjem i opremom.

Sukobi su trajali od 4.00 sata, a grupa naoružanih ljudi, kako navode mediji u Skoplju, zabarikadirala se u delu grada “Divlje naselje”.

Dežurni lekar u kumanovskoj bolnici Dragan Tasevski potvrdio je agenciji MIA da su jutros u 5.15 sati primljena trojica policajaca sa ranama od vatrenog oružja i da su nakon ukazane pomoći prebačeni u skopske klinike.

Još jedan policajac primljen je sa povredom potkolenice i on je zadržan u bolnici u Kumanovu.

U toku dana zaustavljen je i saobraćaj na autoputu Beograd-Skoplje, koji prolazi kroz Kumanovo.

Gradonačelnik Kumanova Zoran Damjanovski je za TV Novu rekao da je situacija u gradu dramatična, ali je ipak apelovao na građane da ostanu mirni i prisebni, te da ne podležu provokacijama.
.

Iz MUP-a su u toku dana apelovali na građane da ostanu mirni, a hitna pomoć je potvrdila da su njene ekipe na terenu.

Kumanovo su tokom celog dana nadletali helikopteri, policijske snage iz cele zemlje upućene su u taj grad, a građanima je bilo zabranjeno da napuštaju domove.

 

 Izvor : Blic