BakirBEOGRAD – Član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je danas za televiziju N1 da je premijer Aleksandar Vučić moćan političar i sagovornik koji pruža ruku.

“Vučić zove da posjetim Beograd i da se relaksiraju odnosi. Volio bih da neko dođe u Srebrenicu i da tako pripremimo sastanak. Nismo još odredili format sastanka”, naveo je on.

Izetbegović kaže da bi svi trebalo da budu imuni na ratove navodeći da su Bošnjaci i Srbi tri puta imali ratove i sukobe, rušili sve i pravili ponovo zajedno.

“Trebalo bi da budu pametni nakon stogodišnjeg iskustva. Imamo veoma moćnog srbijanskog političara i sagovornika koji pruža ruku”, naveo je on.

Na napomenu voditelja emisije Pressing da je Vučić u ratu izjavljivao da treba ubijati stotinu muslimana za svakog ubijenog Srbina, Izetbegović kaže da novinari satjeruju političare u ćošak.

“Čovjek uporno govori da je napravio greške, da se kaje i da ima potrebu da popravi neke stvari. Nama treba mir, ovim narodima treba mir, a mi imamo obaveze u SSP-u”, prokomentarisao je Izetbegović.

Prema njegovim riječima, oni koji negiraju genocid treba da se stide što su se na taj način odnosili prema toj patnji.

“Ići će ti odnosi uzlaznim putem, odnosi Srba i Bošnjaka, biće uvijek spoticanja, ali će to ići uzlaznom putanjom”, smatra Izetbegović.

Izvor :-Nezavisne novine