kradjasumesokolac15042016Danilo Rajić u proteklom ratu izgubio je gotovo sve, sina, kuću, zemlju. Seleći se više od deset puta nakon rata konačno se skrasio na očevini u selu Vrhovine u opštini Sokolac.

Međutim, tu njegovi problemi nisu prestali. U poslednjih šest godina ŠG Romanija sa Sokoca sječe šumu za koju on tvrdi i potkrepljuje dokumentima da je u privatnom vlasništvu njega i njegovih bližih rođaka.

Danilo je postojuću parcelu pod šumom naslijedio od svog oca koju je on kupio početkom 19 vijeka. Sve do 2010 je mislio da je to njegov komad zemlje jer je imao odgovarajuću dokumentaciju za to, ali jedan dan su se pojavili radnici Šumarstva kako bi doznačili šumu na ovoj parceli.

kradjasumesokolac15042016_2Danilo se više puta obraćao i nadležnim u opštini, koji su kako kažu razgovarali sa upavom šumarstva kako bi se riješio ovaj problem.

“Molio sam ljude, apelovao na njih da zaustave sječu da ne ulaze u taj posjed da ne vrše eksploataciju šume dok se ne okonča sudski spor, jer 2003. su bile naznake po dokumentima da je to vlasiništvo Rajića”, izjavio je Milovan Bjelica načelnik opštine Sokolac.

Danilo je pravdu tražio na sudu proteklih šest godina, da bi u martu ove godine na Okružnom sudu u Istočnom Sarajevu dobio presudu za uzurpaciji zemlje. Kaže da neće stati na tome, pored novčane naknade će tražiti i odštetu za most koji se urušio izvlačenjem balvana.

“Sada planiram da podnesem zahtjev za odštetu i planiram da krivične prijave podnesem za naredbodavce. To sam planirao jer su mi oni na silu ovo oteli”, govori Danilo Rajić.

U šumskom gazdinstvu tvrde da sječe šume nije bilo na Rajićevom posjedu.

ŠG Romanija Sokolac u toku 2010. godine sječu šume je izvršilo na mjestu državne svojine, čiji je korisnik i posjednik, a koje pretcima Rajka Rajića i Rajić Danila nije priznato u pravo svojine. Ovo gazdinstvo će uložiti apelaciju jer sm,tramo da je riješenje u navedenom djelu nezakonito što potvrđuje nalaz i mišljenje vještaka geodetske uprave”, navodi se u saopštenju ŠG Sokolac.

Prema svemu sudeći, ni jedna ni druga strana neće odustati od dokazivanja da su u pravu, svako će svoju pravdu potražiti u daljim postupcima na sudu.

 

MokroLive:Info/(www.opstinasokolac.net / RTRS)