Istraga protiv islamista uhapšenih ispred Dečana proširena je zbog sumnje da su dva sata pre toga pucali na kuće Srba u Klini.

 

Određen im je pritvor od 30 dana: Napadači na Dečane Iako je kosovska policija odlučno negirala da su četvorica mladića islamisti i da su planirali napad na manastir Visoke Dečane, tužilac u Peći koji ih tereti samo za nelegalno posedovanje oružja naveo je nešto drugo.  U zahtevu za istragu precizirano je da je Arben Imeri (34) već bio na ratištu u Siriji, dok je Aljban Keljmendi (24), o čemu je “Blic” juče pisao, hapšen na aerodromu jer je planirao da otputuje u Siriju i po sopstvenom priznanju bori se za Al Nusru.

Uhapšeni su priznali posedovanje “kalašnjikova” i pištolja, ali su naveli da nisu nameravali napad na manastir, već da su u trenutku privođenja u subotu u 21 sat krenuli na kampovanje u planine. Tužilac je, međutim, naveo da se mora ispitati i da li su oni istog dana oko 19 sati pucali iz automatskog oružja na kuće porodica Pantić i Živković u selu Berkovo kod Kline, pre nego što su uhapšeni.

Napadači se brane da su pošli na kampovanje
– Reakcije kosovske policije na osujećeni teroristički napad u Dečanima samo pokazuju cinizam i pristrasnost lokalnih bezbednosnih struktura u pokrajini, koje ne doprinose uspostavljanju poverenja. Bezbednost bi morala podjednako da pripada svima. Međutim, na KiM se duže od decenije pothranjuje klima u kojoj su Srbi oglašeni za večiti uzrok svih problema u društvu – kaže za za “Blic” Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM.

 

Kfor u svim svetinjama

Otac Sava Janjić, iguman Visokih Dečana, kaže da će predstavnici Eparhije raško-prizrenske tražiti od nadležnih institucija da sve srpske svetinje na Kosovu štiti Kfor ukoliko im to mogućnosti dozvoljavaju.

 

Traži zaštitu svetinja: Otac Sava Janjić

Foto: E. Čonkić / RAS SrbijaTraži zaštitu svetinja: Otac Sava Janjić

On je naveo da nema poverenja u kosovsku policiju i da zato traže zaštitu Kfora.

Izvor : Blic