Поводом обиљежавања  крсне  славе Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског (Република Српска) пука – Видовдана, на Равној Романији окупили су се представници јавног и политичког живота Републике Српске, Сарајевско-романијске регије, те припадници Трећег пјешадијског (Република Српска) пука.

У манастиру Светог великомученика Георгија – Соколица, служени су Света архијерејска литургија и парастос за све страдале и упокојене војнике од Косовског боја до данас.

У 12 часова почео је славски обред коме је присуствовао предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић, делегација Народне скупштине Републике Српске, представници Борачких организација Републике Српске, представници Оружаних снага Трећег  пјешадијског (Република Српска) пука, делегација Града Источно Сарајево, на челу са градоначелником Ненадом Вуковићем, амбасадор Србије у БиХ Александар Вукићевић, као и бројни представници политичког и јавног живота Босне и Херцеговине.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик је рекао да се на овај начин присјећамо доприноса који је Војска Републике Српске дала у стварању Републике Српске.

– На овај дан, на Видовдан присјећамо се свих страдалих војника Војске Републике Српске. Данашњи празник је значајан за српски народ у цјелини. Није случајно изабран као дан војске. Веома је важно да наставимо његово обиљежавање, да сваке године на различитој локацији, заједно са Борачком организацијом Републике Српске,  организујемо оваква окупљања. Обиљежавањем овог дана,  обиљежавамо све важне историјске догађаје за српски народ – поручио је Милорад Додик.

Министар  рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић изразио је задовољство што је Војска Републике Српске изабрала баш овај дан као дан своје крсне  славе, јер је у  њега уткана сва симболика важна за српски народ.

– Ми смо данас ту да се, уз дужно поштовање, сјетимо свих оних који су кроз историју српског ратовања за слободу дали своје животе, посебно у посљедњем Одбрамдбено-отаџбинском рату. Овдје је уклесано четири хиљаде имена страдалих, најбољих српских синова са  простора  Сарајевско-романијске регије,  погинулих  на  једном од најтежих ратишта у протеклом рату. Поносан сам што сам дио овог скупа, који показује поштовање према свим погинулим – истакао је Савановић.