blazo-Nakon što sam ubio medvjedicu, ostao je meda. Sada mi skoro svaku noć u goste dođe kako bi mi se osvetio za gubitak ljepše polovine. Redovno mi odnese po jednu ovcu iz tora – kaže Blažo

Iako su rijetki ljudi koji ustrijele medvjeda, u Hercegovini živi jedini čovjek na svijetu koji je iz borbe prsa u prsa sa medvjedom izašao kao pobjednik.

Iako je za Blaža Grkovića (48) iz sela Vrba kod Gacka čuo cio svijet, iako ne postoji društvena mreža na kojoj nema njegove slike, iako ima pregršt obožavatelja i poštovalaca, a postao je čak i zaštitno lice jedne fabrike vode… Blažo kaže da je i dalje običan čovjek. Srpski Herkul danas čuva ovce, neprestano vodeći borbu sa medvjedima i vjeruje da je naša sudbina isključivo i samo u božjim rukama.

Događaj koji je bez daha ostavio svjetsku javnost dogodio se 24. maja na planini Volujak. Dok je neustrašivi Hercegovac tjerao jariće, iznenada se iz grmlja pojavio medvjed i uhvatio ga za nogu. Sjekiricom, koju je slučajno ponio, udario je Blažo medvjeda po glavi, a kada su pali jedan na drugog, počela je krvava borba iz koje je Blažo, na svu sreću, izašao kao pobjednik.

– Kada mi je zagrizla ruku, ja sam je iz sve snage udario u potiljak. Više se nije micala. Tada sam izvadio ruku iz njenih čeljusti i pozvao ženinog brata, kome sam, onako sav pogubljen, rekao da zove policiju, umjesto Hitne pomoći. Nakon toga, nikoga nisam mogao ni nazvati jer mi se telefon natopio krvlju. Srećom, ljekar je ubrzo stigao, kaže ovaj neustrašivi Hercegovac.

O tome da mu se ruka našla u medvjeđim čeljustima svjedoče brojni ožiljci od 43 zuba, koliko se našlo u njegovom tijelu. Hrabri Hercegovac, inače otac dvoje djece, poslije viteškog poduhvata nastavlja svoju borbu sa medvjedima.

Blazo-strajk– Nakon što sam ubio medvjedicu, ostao je meda. Sada mi skoro svaku noć u goste dođe kako bi mi se osvetio za gubitak ljepše polovine. Redovno mi odnese po jednu ovcu iz tora – kazuje ovaj srpski heroj.

Blažo, koji odaje utisak mirnog, povučenog i porodičnog čovjeka, iznenada je postao svjetski poznat, a njegovo ime se našlo u mnogim britanskim, ruskim, njemačkim, austrijskim, francuskim i švajcarskim medijima.

Kao pravi primjer srpskog domaćina, protekle nedjelje proglašen je i za zaštitno lice vode “heaven- rajska voda” iz Čajniča. Njemu je ta čast pripala upravo zbog toga što je jedinstven, običan, a toliko hrabar čovjek.