IMG_0661U nedelju   8.maja, na Novakovoj njivi  nisu se kao nekada davno okupili hajduci, nego istinski ljubitelji prirode i poštovaoci prirodnih ljepota Romanije.  Na broj posjetilaca je sigurno uticala negativna vremenska prognoza koja se uistinu i pokazala tačnom jer su oko 13.00 časova  obilna kiša i grad prosto natjerali posjetioce da napuste  vrhove Romanije i nađu neko sigurnije  skrovište.

Tradicionalna manifestacija izbora Harambaše Romanijskog protekla je u fer i koreknom nadmetanju  sedamnaest prijavljenih učesnika,  a najbolji od najboljih je bio Stefan Bosiljčić koji je  ponio  laskavu titulu „Harambaše Romanijskog“ za 2016 godinu.

Za najmlađeg učesnika je proglašen petogodišnji Boris Ždrale,  dok je najstariji učesnik dugogodišnji i istaknuti član PED „Remanija“ – Pale Rosa Živković.

Evo nekih komentara:

Harambaša Romanijski Stefan Bosiljčić: – Ovaj ambijent i  posjetioci prosto inspirišu na takmičenje i prestiž.   Konkurencija je bila jaka  i čestitam  svim takmičarima.  Ova manifestacija sigurno zaslužuje veću podršku kako medija tako i lokalne zajednice što bi sigurno rezultiralo značajno većim brojem posjetilaca.

IMG_0665Miloš: Bio sam puno puta na Đurđevdanskom uranku ali  se uvijek radujem novom izlasku na Romaniju jer su to posebni doživljaju  i osjećanja.  Iskreno mi je žao što nema više posjetilaca iz Mokrog i nadam se da će ih u buduće biti znatno više. Malo mi je žao što je loše vrijeme skratilo naš boravak u prirodi i priliku da sa vrha Đeva napravimo nezaboravne fotografije.

Zorica: Ovo je moje prvo učešće na Đurđevdanskom uranku i sigurno ne posljednje.  Oduševljena sam prirodom, ambijentom, energijom  svih generacija i samom organizacijom manifestacije.   Mislim da repertoar takmičenja treba proširiti  i ponuditi   discipline u kojima mogu da se takmiče i žene, djeca,  stariji  i jednom riječju svi.  Žao mi što nam vrijeme nije bilo naklonjeno.

Radoje Vojvodić – Predsjednik organizacionog odbora i predsjednik PED „Romanija“ Pale: -Broj učesnika ove godine je nešto  veći od prethodnih što me posebno raduje.  Na žalost, PED Romanija nema odgovarajuću  materijalnu podršku koja bi ovu manifestaciju podigla na znatno veći nivo ali, mi se iskreno nadamo i vjerujemo  da će  građani u budućnosti prepoznati i shvatiti značaj boravka i kretanja u prirodi i pridružiti se akcijama našeg društva.  Romaniju istinski vole i poštuju ono koji spoznaju njene blagodeti. Na žalost postoje i oni drugi.

Redakcija MokroLive.Info