Drinićka Štraparijada oduvjek je, kao prva manifestacija i takmičenje te vrste u svijetu, imala problema sa vremenskim prilikama. Ova jedanaesta po redu održana je tek iz drugog pokušaja. Najavljena je 17. jula 2016. ali je 16. jula a i dan prije zapadala kiša kao pred potop, a i zahladilo je kao u oktobru. Na Kozilima, visoravni podno legendarne Klekovače (na slici gore) ništa neuobičajeno. Tek 23. jula vremenske prilike su dozvolile da najbolji vučni konj i njihovi vlasnici i furmani regiona okušaju sreću i pokušaju se domoći pobjede. Pobjeda u Driniću ima svoju posebnu draž i težinu. Pored slave i počasti vrijednost pobjedničkih konja na tržištu poraste za duplo. Ali da se krene od početka.

lizdekdrinic26072016_2

Drinićka Štraparijada, jedina od nebrojenih koje su nastale poslije nje, u propozicijama takmičenja ima šest kategorija u kojima se vuku balvani. To su laki, srednji i teški samci kao i laki, srednji i teški parovi. Svaka od tih kategorija vuče određeni, prigodni za težinu i snagu konja, balvan.Ove godine su laki samci vukli balvan od 0,79 kubika, srednji 1,02 a teškaši 1,19 kubika. Laki parovi 2,02, srednji 2,62 a teški provi jeliku od 3 kubika. Svi ovi trupci su prikazani na slici desno.

Već od osam sati ujutro počelo je vaganje konja i svrstavanje u kategorije u kojima će se takmičiti. Laka kategorija konja važe do 550 kilograma, srednja od 550 do 650 a teška preko 650. Tolerancija je plus minus 10 kilograma. E zato, zbog svih tih kategorija Drinićka Štraparijada je do sada trajala po dva dana. Ali zbog gore navedenih vremenskih neprilika i stalne neizvijesnosti kao i ekonomskog kriznog momenta, takmičenje je skraćeno na jedan dan.

Zbog te vremenske oskudice, po prvi put ove godine izostao je defile i povorka takmičarskih konja i njihovih furmana kroz vučnu arenu u Kozilima. Valjda je zbog svega gore rečenog i posjeta ovoj najstarijoj štraparijadi bila ove godine vrlo skromna.

U toku takmičenja samaca na voditeljskoj bini su nas posjetili štraparska legenda i prvi pobjednik drinićke Štraparijade Mirko Čeko zvani Garov kao i kandidat za načelnika Bosanskog Petrovca Savo Jovanić. Savo nam je obećao da će ukoliko pobijedi u trci za načelnika pokušati da pomogne da drinićka Štraparijada postane regionalni turističko-takmičarski događaj kao što i zaslužuje. Držćemo ga za riječ.

U lakim samcima kao prvi je vozio Jugović Boško sa svojim konjem Šargom i postigao nedostižnih 29 sekundi. Vujić Stefan i Petar Krunić su vozili za sekundu sporije sa svojim konjima Bećarom i Vihorom a onda je Mešić sa svojim Vrancem startujući kao predzadnji 23 po redu osvojio prvo mjesto sa postignutih 28 sekundi.

U srednjim samcima suvereno je uzeo dva prva mjesta Nikola Lizdek sa svoja dva Jadrana. Vidimo jednu od trka Nikolinih gore desno. Treći je bio Nenad Prodanović sa svojim konjem Vilanom. U teškim samcima prvo mjesto je odnio Gaspetrol iz Mrkonjić Grada i konjem Ozijem i furmanom Milom Šobićem sa vremenom od 1 minute i 59 sekundi, drugi je bio Ibrišimović Zekerijah sa svojim Bećarom i vremenom od 2 minuta i osam sekundi a treći je bio Lizdek Nikola sa svojim Sokolom i vremenom od 2 minuta i 11 sekundi.

Laki parovi su obećavali dugu i zanimljivu borbu. Prijavljeno je 24 laka para. Prvi su vozili konji Nikole Lizdeka i Stevana Vujića, Jadran i Bećar i postigli nedostižnih 1 minut i 9 sekundi. Drugi su bili braća Zekanović, Duško i Dačo, sa konjima Vihorom i Srećkom i vremenom od 1 minute i 18 sekundi, a treći su bili braća Mešići sa konjima Sokolom i Šargom i vremenom od 1 minuta i 41 sekunde.

U srednjim parovima prijavilo se devet takmičara. Kao peti su vozili konji Soko i Jadran Nikole Lizdeka i odvukli do dalekih 89 metara za tri propisana minuta. To je bilo za sve ostale takmičare nedostižno. Odmah poslije njega okušao se i čuveni Zis ali njegova dva Rubinai su prevukli do 39 metara i tu i ostali. Na razočarenje domaće publike koja je sve nade u njega polagala. Treće mjesto su zauzeli konji Čedomira Dujdupa iz Laktaša, Bećar i Rubin sa prevučenih 27,5 metara.

lizdekdrinic26072016

Nemoćni Zis na polovini staze. Nikola Lizdek izvlači startnu poziciju pred trku teškaša. Iz čuvenog Jandrinog šešira.

I u trci teškaša Nikola Lizdek je ponovio uspijeh trka iz lakih i srednjih parova i postao apsolutni pobjednik Drinića. Njegovi Jadran i Soko, nepobjedivi konji, odvukli su najduže najteži trupac. To se još nije desilo u istoriji ove Štraparijade. Gledamo ga na slici gore kako slavi sa svojim konjima i ljudima iz svog tima. Drugo mjesto zauzeo je Ducelja sa svojim Cigom i Brnjom i tako spasio čast drinićkih furmana i konja. Treći su bili Gas Petrol i Drvodeks sa svojim Montijem i Doratom. Na slici lijevo vidimo motore bajkera koji su potegli čak iz Bačke Palanke da odgledaju ovo čuveno takmičenje na Kozilima ispod Klekovače planine. Kažu da se nisu pokajali i da će i sjedeće godine doći.

Za kraj ostala je pričica o našem voditelju Stanislavu Jakici. Izgleda da je on u potpunosti iskoristio nesagledive mogućnosti drinićke Štraparijade. Svoj put počeo je u Driniću kao voditelj prije deset godina i dogurao do najbojeg voditelja svih štraparijada, kako i piše na majici koju su specijalno u njegovu čast odštampali posjetioci iz Prijedora. Kao novinar, snimatelj i montažer na BN televiziji odlučio je napraviti specijalnu televizijsku reportažu o drinićkoj Štraparijadi. Vidimo ga kako uzima izjavu od idejnog tvorca štraparijada Dušana Lukića Ducelje. Tako se na svojevrstan način odužuje Driniću ali i svojoj Krajini iz koje je potekao.

 

(www.opstinasokolac.net / drinic.rs.ba)