Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Dragan Mektić odgovorio je danas na, kako kaže, napade koji dolaze iz Hrvatske, a koji se potkrepljuju lažnim dokumentima i nepostojećim izvještajima o hiljadama islamskih boraca koji borave u BiH.

“Na sirijsko-iračkom ratištu boravilo je 226 punoljetnih državljana BiH i imamo tačno ime i prezime svakog. Šezdeset i pet BH državljana je na tim ratištima poginulo, a trenutno ih tamo boravi 115. Njih 46 se vratilo u BiH, od čega je 20 osuđeno na zatvorske kazne, a protiv 26 se vode procesi. To su tačni podaci”, tvrdi Mektić, a izjavu hrvatske predsjednice da u BiH ima na hiljade islamskih ratnika naziva zlonamjernim nebulozama.

“Pretpostavljam da je motiv hapšenje u Orašju. Došlo je na red da neko odgovara za zločine koji su počinjeni nad Srbima, pa se na ovakav način svete i destabilizuju BiH”, smatra Mektić i poručuje da neće moći tako.

“Puna su im usta integracija BiH, podržavaju BiH na evropskom putu. Navodno nas u svemu podržavaju, a čine sve da nam uruše ugled predstavljući netačne informacije”, kaže Mektić i dodaje:

“Ne mogu se tako ponašati samo zato jer su članica Evropke unije. Ako je Evropska unija to što radi Hrvatska, da Bog da nikada ne bio u Evropskoj uniji. Daleko im kuća.”

Mektić tvrdi da hrvatski novinar i hrvatska predsjednica iznose neistine i pozivaju se na navodni izvještaj Sipe koji ne postoji, te ih poziva da javnosti dostave taj izvještaj da se utvrdi autentičnost.

Na poruku hrvatske predsjednice da istini treba pogledati u oči, Mektić odgovara:

“Slažem se, ali joj preporučujem da i ona otvori oči, jer mislim da neće moći da ih zatvori do penzije. Neka pogleda u Nezavisnu državu Hrvatsku. Neka pogleda u Jasenovac u kome je stradalo 700 hiljada Srba, Roma i Jevreja. Prije nekoliko dana tamo su postavili spomen-ploču i ponovo ubili sve te žrtve ustaškim pozdravom `za dom spremni`. Neka toj istini pogleda u oči.”

“BiH ima problem sa radikalizmom, pa i terorizmom i o tome treba govoriti”, priznaje Mektić i dodaje da BiH čini sve da se tome suprotstavi i spremna je da sarađuje sa svim zemljama, posebno susjednim, jer terorizam je problem cijele regije, Evrope ali i svijeta. Međutim, nećemo tolerisati neistine i podmetanje lažnih dokaza, zaključuje Mektić.

 

BN televizija