faxMutabdžija je novinarima rekao da je neprijatno iznenađen onim što je vidio tokom posjete Studentskom centru u Istočnom Novom Sarajevu i naglasio da treba graditi studentske domove u ovoj opštini i na Palama.

“Važno je da poštujemo zakonsku proceduru i da tačno znamo određeni hodogram aktivnosti koji moramo da ispunimo da bi došli u tu fazu. Ne sumnjam da Univerzitet neće uraditi sve što je do njih, a samim tim i Vlada, da to uspješno završimo”, dodao je Mutabdžija.

Tokom današnje posjete Univerzitetu u Istočnom Sarajevu ministar se sastao sa rektorom Mitrom Novakovićem i dekanima četiri fakulteta koji su smješteni u Istočnom Novom Sarajevu.

Mutabdžija je istakao neophodnost što češćih sastanaka da bi se riješila brojna aktuelna pitanja, među kojima je kvalitet rada na Univerzitetu i pripreme za početak nove školske godine.

Rektor Univerziteta Novaković rekao je da je Univerzitet trenutno fokusiran na privođenje kraju drugog dijela austrijskog kredita, da bi nastavili sa investicionim radovima koje su započeli.

“Pokušavamo da nađemo rješenje i za problem nedostatka vlastitih sredstava za plaćanje profesora za prekovremeni rad. Osim toga, aktuelno je i rješavanje pitanja studentskog smještaja. Postoji privatna inicijativa, a mi pokušavamo sagledati sve mogućnosti, ali da ne izađemo iz zakonskih normi”, dodao je Novaković.

Prema njegovim riječima, cilj Univerziteta je da postane vlasnik ili većinski dioničar tih objekata, bez obzira što su pravljeni od privatnih investicija.

Izvor: Glas srpske