leskovac_1314365170_420x0Beograđanin Bojan Ivanović (33), koji se prije više od 20 godina odselio u Johanesburg, u porodičnom pokretnom restoranu prodaje isključivo srpsku hranu.

Leskovačka pljeskavica u tom restoranu je pravi hit, pišu Novosti.

Južnoafrikanci imaju tradiciju roštiljanja i vole specijalitete napravljene na taj način.

Zbog toga su Bojan i Lidija (Bojanova sestra) bili sigurni da će im se dopasti srpski roštilj, pa su im vikendom na zakupljenom štandu na pijaci ponudili leskovačku pljeskavicu, kojoj nije trebalo dugo da postane traženi specijalitet.

Polako je pljeskavica zauzimala sve značajnije mjesto u ponudi Ivanovića. Prodavali su i gibanicu, proju i druge srpske specijalitete. Od tada su prošle dvije godine, Bojan i Lidija su unaprijedili posao i od starog autobusa napravili pokretni restoran koji sa ponosom nosi ime “Balkan burger bus“.

“Tim autobusom iz 1967. godine, koji smo preuredili u modernu kuhinju, napravili smo totalni haos. Jahanesburg je veliki grad i bilo je potrebno vrijeme da se čuje za nas, ali, nama je to brzo pošlo za rukom. Svako ko je probao našu pljeskavicu nije prestajao da je hvali”, priča Bojan Ivanović.

Leskovačka pljeskavica posebno je popularna među mladima, a televizijsku priču o ovom “kulinarskom čudu“ objavio je čak i CNN.

“Zovu nas na svadbe i razne zabave. Ne postižemo sve. Naša pljeskavica, dobila je epitet najboljeg hamburgera u gradu”.

Ali Bojan je želio da njegova pljeskavica u Johanesburgu bude potpuna ista kao one koje prave leskovački majstori i naravno zaputio se njima na noge. U aprilu ove godine u Srednjoj ugostiteljskoj školi upoznao je profesora Zorana Todorovića, koji mu je pomogao da uđe u sve tajne domaćeg roštilja.

“Primenio sam sve savjete u Johanesburgu i evo me opet u Leskovcu na dodatnim časovima”, smije se Bojan.

Profesoru Todoroviću to ne pada teško. Srećan je da se mladi ljudi interesuju za leskovački roštilj, a posebno ako se radi o preduzetnicima sa dalekih meridijana. Kaže da je tajne leskovačkog roštilja dijelio sa našim ljudima u Americi, Kanadi i u mnogim državama Evrope.

Bojan je po struci softverski inženjer sa desetogodišnjim iskustvom, a njegova sestra je diplomirala međunarodno pravo i radila u nekoliko internacionalnih institucija. Oboje su odlučili da daju otkaz kako bi se u potpunosti posvetili ugostiteljstvu i otvorili porodični restoran u centru Johanesburga.