Zimske olimpijske igre u Ruskom gradu Sočiju počinju 7. februara, a Mokro će kao i na predhodnim ZOI u Vankuveru imati svoga predstavnika. I ovaj put to je Mladen Plakalović.

Priča o najuspješnijem “nordijcu” iz MZ Mokro, Mladenu Plakaloviću, započinje 1991. godine kada je rođen u Sarajevu. Sudbina ga je dovela u naš kraj, gdje je 2002. godine počeo trenirati smučarsko trčanje u Smučarskom klubu „Sarajevo – Istočno Sarajevo“. Pored sporta uspješan je i student treće godine Fakulteta  za  menadžment.1620798_685517124803122_1903966457_n

Prvi nastup za reprezentaciju BiH je upisao 2007. godine u Turskoj. Na samom začetku Mladenove sportske karijere išla mu je u prilog i činjenica da je u to doba konkurencija u smučarskom klubu „Sarajevo – Istočno Sarajevo“ bila strahovito jaka (Nemanja Košarac, Mladen Prodanović, Njegoš Perišić, Bojan Plakalović, kao i nekoliko izvanrednih takmičara iz konkurentskih klubova). Sve to podstaklo ga je da vrijedno trenira tako da je prvu pobjedu ostvario 2009. godine u kategoriji starijih omladinaca. Iste sezone su došle i nove pobjede na domaćim takmičenjima pa zatim i prva pobjeda u međunarodnim FIS trkama i nekoliko najboljih plasmana na međunarodnim takmičenjima među BIH reprezentativcima.

Ostvarene rezultate potvrđuje i na početku sezone 2010, što mu obezbjeđuje nastup na ZOI „Vankuver 2010“. Nakon Olimpijade u Vankuveru Mladen nastavlja u istom ritmu, te se takmiči i na Svjetskim prvenstvima: Oslo 2011 (Norveška) i Val di Fiemme 2013 (Italija). Od 2009. pa sve do sad je u svakoj sezoni bio najbolje rangirani BH reprezentativac u smučarskom trčanju, prvak BiH i Republike Srpske. U sezoni 2013 na FIS Balkan kup trci na Mavrovu (Makedonija), Mladen prvi put trči trku ispod 100 FIS bodova, što je granica za A olimpijsku normu, a ujedno je i postao prvi takmičar iz BIH kojem to pošlo za “nogom”. Olimpijsku A normu za Soči 2014 je ispunio u italijanskom ski centru Toblach – Dobiacco.

U razgovoru za „MokroLive“ nije krio koliko su svi pomenuti rezultati i momenti  bitni u njegovoj  karijeri, te da se teško može odlučiti koji mu je najdraži. Svi su oni, kako kaže, dio njega, ostvareni  vrlo napornim treninzima  i svaki je doživljavao na poseban način. Sa druge strane, kada se uzme u obzir da su uslovi za pripreme znatno lošiji od uslova konkurenata, onda ti rezultati imaju još veći značaj i draž.

mladen_plakalovicOvo je drugi uspješno završeni olimpijski ciklus za tebe, posle Kanade i Vankuvera na redu je Soči! Koliko će ti iskustvo sa predhodne olimpijade značiti u predstojećoj?

– Na Olimpijadi u Vankuveru sam nastupao sa tek navršenih osamnaest  godina. Praktično nisam ni bio svjestan svega što mi se događa: novinari, ceremonije, prijemi… Takmičio sam se sa najboljim takmičarima na svijetu i ne samo takmičio nego dvadeset dana u olimpijskom selu dijelio isti prostor sa njima. Tek po povratku shvatio sam da sam bio dio najveće svjetske smotre sportista.  Sada je malo drugačije, imam iskustvo nastupa na velikim takmičenjima, ali je sada i veća odgovornost.

S obzirom da ove zime cijeli region oskudjeva sa snijegom,  da li si zadovoljan pripremama  i kako su one tekle?

– Što se tiče priprema za Soči samo sam djelimično zadovoljan. Onaj dio priprema koji je zavisio od mene, odradio sam vrlo dobro. U ljetnom dijelu pripremnog perioda (suvi trening) nisam imao ni jedne organizovane pripreme, naravno zbog nedostatka finansijskih sredstava. Prvi dio priprema na snijegu je protekao po planu. U decembru sam sam bio na pripremama i FIS trkama u Austriji. U tom periodu sam bio zadovoljan formom, jer sam na prvim trkama pokazao bolje rezultate nego predhodnih godina. Završni dio priprema na snijegu, kada sam pored treninga trebao učestvovati na seriji Balkan kupova i domaćih takmičenja, praktično je propao zbog nedostatka snijega na cijelom Balkanu. Nešto sam uspio nadoknaditi nastupajući za bijatlonsku reprezentaciju. Što se tiče rezultata u Sočiju mogu samo reći da ću dati sve od sebe da ostvarim što bolji rezultat.

I za kraj, kojeg takmičara iz Mokrog vidiš kao najvecu konkurenciju u budućnosti?

– Zaista mi nije lako odgovoriti na ovo pitanje jer u našem klubu ima nekoliko izvanrednih takmičara. Tu je Nemanja Košarac koji mi je bio najveći konkurent za Soči. Nadam se da ćemo i dalje nastaviti rivalitet. Pored njega tu je Goran Košarac (1995) koji je već stalni član reprezentacije, Stefan Anić (1997) i čitava plejada izvanrednih mladih takmičera predvođena Milošem Čolićem (1999), Strahinja Erić, Boško Delić. Uh, umalo da zaboravim tu je i moj mlađi brat Bojan, koji se nešto „uozbiljio“ ove sezone.

Put  za Soči je planiran za 3. februar. Pored Mladena Plakalovića na Olimpijadu putuje još troje Paljana: takmičari u alpskom skijanju Žana Novaković i Marko Rudić, članovi SPD “Jahorina” Pale, te “biatlonka” Tanja Karišik, članica Skijaškog kluba “Romanija” a njima će se pridružiti i Zeničanin Igor Laikert koji se takmiči u alpskom skijanju.

okimpijski_tim_bih_soci

Olimpijski tim BiH

Našim olimpijcima poželimo sretan put, da budu zdravi i da na najvećoj smotri zimskih sportova  daju sve od sebe.

 Autor: B.Ć