318111_1Humanitarni paketi Crvenog krsta Republike Srpske nakon više mjeseci uklonjeni su iz Sportske dvorane ,,Peki”u Palama i sada kisnu u dvorištu zgrade Crvenog krsta.

 U opštini Pale kažu da su na vrijeme upozorili rukovodstvo Crvenog krsta da im je prostor u dvorani neophodan za skladištenje ogrevnog materijala, ali da su ih oni ignorisali.

Postavlja se pitanje zašto je humanitarna pomoć uopšte bila u skladištu i zašto nije podjeljena stanovništvu kojem je neophodna?

Prije 4 mjeseca Sportska dvorana Peki u Palama ustupila je prostor Crvenom krstu za skladištenje humanitarne pomoći. Očekivali su da će to biti privremeno, jer pomoć se skupljala da bi se dijelila poplavama ugroženom stanovništvu.

Prostor u kojem se nalazila humanitarna pomoć inače se koristi za skladištenje materijala za grijanje dvorane. Došlo je vrijeme grejne sezone u Palama, u skladištu su se pojavili i miševi, ali ne i rukovodioci Crvenog krsta Republike Srpske.

Tek kada je direktor Dvorane zaprijetio da će pozvati televiziju humanitarni paketi, u kojima se nalaze sredstva za higijenu, su iznešeni ali ni tada nisu podjeljeni nego su složeni u dvorište ispred zgrade Crvenog krsta Republike Srpske.

,,Frapira činjenica da roba stoji više mjeseci a trebala je biti upućena stanovništvu kojem je neophodna. Ovo nije dobro i za ovo su odgovorni predsjednik Crvenog krsta Republike Srpske Jovo Grujičič i sekretar Đoko Mihajlović”, optužuje predsjednik Crvenog krsta Istočno Sarajevo Vojislav Milinković.

Prozvano rukovodstvo Crvenog krsta ne zna u čemu je problem i zbog čega naše interesovanje za sporne pakete.

,,Mi smo morali da iselimo pakete iz dvorane. Oni su premješteni i zaštičeni i šalju se prema ugroženim. Radi se o 700 higijenskih paketa koje ne bi smo trebali ni dijeliti jer moramo imati zalihe za hitne intervencije”, pojašnjava generalni sekretar Crvenog krsta Republike Srpske Đoko Mihajlović.

Ni rukovodstvu opštine Pale nije jasno zašto pomoć nije dostavljena poplavljenom stanovništvu kojem su sredstava za higijenu neophodna.

,,Pokušali smo doći do odgovora ali nam je u našem opštinskom Crvenom krstu rečeno da je to u nadležnosti Republičkog Crvenog krsta. Mi smo im ustupili prostor u dvorani i upozorili ih da će nam taj prostor trebati za skladištenje materijala za grijanje. Nije mi jasno zašto se ovo dešava”, ističe predsjednik Skupštine opštine Pale Miroslav Brčkalo.

Osim humanitarnih paketa Crveni krst Republike Srpske nije izvršio ni podjelu novca prikupljenog putem humanitarnog broja, tako bar tvrde u gradskoj organizaciji Crvenog krsta u Istočnom Sarajevu.

Generalni sektetar tvrdi da su do sada podijelili 500 hiljada evra donacije švajcarskog Crvenog krsta i to po 2 hiljade evra za 500 porodica u Šamcu dok je od  pomoći međunarodnog Crvenog krsta 450 porodica u Bijeljini dobilo po 805 maraka.

Što se tiče humanitarnog broja prikupljeno je 480 hiljada maraka ali se taj novac čuva.

,,To su naša sredstava i mi to čuvamo a biće u opticaju početkom oktobra kada Republički odbor Crvenog krsta donese odluku o kupovini hrane”, kaže Đoko Mihajlović.

Poplavljeno stanovništvo, ali i hiljede drugih koji su socijalno ugroženi, mjesecima mole za hranu, a Crveni krst Republike Srpke, slučajno ili ne planira kupovinu hrane početkom oktobra baš uoči izbora.