Rasim Ljajić je rekao da je timu lekara sa doktorom Milovanom Bojićem na čelu danas u Hagu pokazan snimak Šešeljeve metastaze na jetri

vojislav-seselj-foto-reuters-1413835919-583146

BEOGRAD – Lekarski tim koji je pregledao Vojislava Šešelja u Hagu bi u petak trebalo da se vrati u Beograd i podnese izveštaj o njegovom zdravstvenom stanju.

Ovo je izjavio predsednik Nacionalnog saveta sa saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić.

Ljajić je u emisiji “Da možda ne” napomenuo da je timu lekara sa doktorom Milovanom Bojićem na čelu danas u Hagu pokazan snimak Šešeljeve metastaze na jetri.

Lekari će u petak imati i sastanak u Sekretrijatu tribunala a potom će se prema rečima Ljajića, vratiti u Srbiju i podneće izveštaj o zdravstvenom stanju lidera radikala.

“Nakon toga videćemo šta ćemo preduzeti”, rekao je Ljajić.

On je napomenuo da troškove puta u Hag lekara iz Srbije koje je izabrao Vojislav Šešelj ovog puta plaća država.

“Prema Zakonu o saradnji sa Haškim tribunalom okrivljeni imaju pravo na pomoć lekara iz Srbije o svom trošku, ali ovog puta te troškove plaćamo mi”, rekao je Ljajić.

On je napomenuo da su lekari pregledali i optuženika Gorana Hadžića, jer je i njegovo stanje dosta ozbiljno i najavio da će “izvršiti pritisak da se učini sve da mu se pomogne”.

Ljajić je ocenio da nema opravdanja za postupak Tribunala koji Šešelju tokom 12 godina koliko je već u pritvoru ne donosi ni prvostepenu presudu, sa čitavom lepezom izgovora.

On je izrazio očekivanje da će presuda Šešelju biti doneta do juna iduće godine.

Šef pravnog tima za odbranu lidera radikala Zoran Krasić rekao je u istoj emisiji da Šešelj nema odgovarajuću i blagovremenu zdravstvenu zaštitu.

On je kazao da radikali traže da mu se obezbedi odgovarajuća zdravstvena zaštita ili da će u suprotnom 8. novembra otići u Hag da protestuju i traže da Šešelja puste na slobodu.

“Danas mu je hitno potrebna sloboda da dođe kući i da mu se ovde pruži adekvatna zdravstvena zaštita”, rekao je Karsić i dodao da je Šešelj nevina osoba.

“Suđenje mu je završeno 12. marta 2012. i ne postoji nijedan razlog za zadržavanje u pritvoru”, naveo je Krasić.

On je rekao da su u Haškom tribunalu izveštaj ultrazvuka koji su pokazali Šešelju prekrili belim papirom na mestu na kome je bila napisana dijagnoza.

Krasić je naveo da je Haški tribunal još 2006. tražio od Šešeljeve supruge Jadranke da posle poseta suprugu ne obaveštava javnost o njegovom zdravstevnom stanju, što od drugih nije traženo.

Izvor : Kurir