Sada moramo da odbijemo napade sa spoljne strane kotla iz Svetlodarska, rekao je komandant ruske jedinice

Borbe u Donjecku

Foto: Reuters 

Time je u kotlu potpuno zatvoreno oko 9.000 vojnika, a procenjuje se da je među njima 2.200 najamnika, Amerikanaca, Poljaka, Belgijanaca, Britanaca, Francuza, Izraelaca i – Hrvata!

Logvinovo je seoce od petnaestak domaćinstava, a prve kuće udaljene su oko 50 metara od autoputa. Armija Novorosije odmah je pristupila utvrđivanju zauzetih položaja u iščekivanju očajničkog pokušaja opkoljenih da probiju obruč.

Zamenik ministra Odbrane Donjecke Narodne Republike Eduard Basurin, saopštio je da su presretnuti razgovori radio vezom opkoljenih na engleskom, poljskom, francuskom i flamanskom jeziku. On je rekao da ne raspolaže ličnim stvarima i dokumentima najamnika iz tih zemalja. Međutim, pošto je debaljcevski kotao potpuno zatvoren, očekuju se i takvi dokazi prisustva stranih najamnika.

Na internetu je čak objavljena fotografija ruskih boraca gotovo u samom centru Debaljceva, ali se pretpostavlja da je reč o izviđačkoj grupi. Takođe su se ukrajinske jedinice bez borbe povukle sa prilaza važnom selu Krasnij Pahar na spoljnom zidu kotla.

Trupe NATO

Oko Debaljceva već su se predavali ukrajinski vojnici. Mnogi od njih prešli su u redove Armije Novorosije i predočili podatke o opkoljenim ukrajinskim snagama. Već su formirane tri čete od zarobljenika na tom delu ratišta.
Izveštači sa terena navode povezani sa komandirima ruskih jedinica navode da su u ukrajinskim redovima ne samo plaćenici, već i pripadnici regularnih trupa zemalja NATO. Izveštači su Basurinov spisak najamnika proširili na Izraelce i Hrvate.

Pretpostavlja se da je deo najamnika pobegao iz Debaljceva tokom jednodnevnog primirja prošle nedelje koje je ugovoreno radi evakuacije civila. Međutim, građane su Ukrajinci sprečavali da uđu u autobuse, pa se smatra da su većinu od 700 evakuisanih činili najamnici, visoki oficiri i nacisti desnog sektora koje je za bekstvo optužio ukrajinski poslanik Taras Pastuh.

Bekstvo bez borbe

U ponedeljak je tokom prve polovine dana ukrajinski front oko Debaljceva pokazivao znake kolebanja. Andrej Caplijenko, novinar ukrajinske televizije, saopštio je da su tenkovi i oklopna vozila Armije Novorosije izašli na autoput kod Logvinova i vatrom sprečili kolonu tehnike da prođe. On je ocenio da nastupa katastrofa ako se Rusi utvrde u Logvinovu. Njegov kolega Jurij Butusov kaže da je reč o krupnoj ruskoj jedinici.

“Posle zauzimanja Ugljegorska i Kalinovke autoput je bio na dohvat ruke Rusima. Njihove diverziono-izviđačke grupe već su izlazile na trasu sa obe strane. Ali ovog puta to je jedinica prve linije pojačana tenkovima”, piše Butusov.

Istovremeno, stigla je informacija da su jedinice kijevske hunte bez boja napustile sela Graznoje i Aleksandrovskoje, raspoložena između sedam kilometara udaljenih Ugljegorska i Debaljceva. Time je stvorena pretnja da se Debaljcevski kotao preseče na dva dela.

Artiljerija čeka kontranapad

Komandir ruske jedinice saopštio je da je Debaljcevski kotao zvanično zatvoren.

“Zauzeli smo Logvinovo i dva brda oko mesta, kao i još nekoliko sela. Veoma smo suzili kotao. Sada moramo da odbijemo napade sa spoljne strane kotla iz Svetlodarska (Ukrajinci imaju u rezervi dve taktičke grupe sa po pešadijskim, tenkovskim i mehanizovanim bataljonom i mešovitom grupom artiljerije). Našim snagama izdato je naređenje da obustave nastupanje i utvrde se za odbranu. Opet nastupa vreme za rad artiljerije. Mi ćemo da kuvamo naciste u kotlu, ali još nije vreme za radovanje. Vikaćemo “ura” kada u kotlu više ne bude ni jednog ukrajinskog vojnika”, rekao je komandir i dodao da su na drugoj strani kotla snage kijevske hunte gotovo izbačene iz Černuhina, gde kontrolišu još tri ulice i izvišicu na zapadnoj strani mesta.U Černuhinu su uglavnom najamnici.

(Vestionline)