Ruski akademik i istoričar Jelena Guskova ocjenjuje da ustaški logor Jasenovac, po mučenjima i ubistvima, nije imao premca među koncentracionim  logorima u Drugom svjetskom ratu.

jasenovac-zarobljeni

Logorašima su rezali kožu, a onda su te rane posipali solju, mučili ih glađu i žeđu, izlagali niskoj temperaturi i teškim fizičkim radovima – navodi ruski akademik i istoričar Jelena Guskova.

“Ljudi su ubijani noževima, kamama, sjekirama, čekićima, drvenim maljevima, metalnim šipkama, motikama, kočevima, remenjem, vješanjem, spaljivanjem mrtvih u specijalnim pećima, a živih u plinskim komorama” – napominje Guskova u intervjuu agenciji Srna.

One koji su izgubili svijest i koji su bili izranjavani – gazili su nogama, gušili i davili u Uni i Savi.

Guskova vjeruje da će Međunarodna komisija za utvrđivanje istine o Jasenovcu, čiji je i sama član, otkriti nove arhivske materijale, dokumente i fotografije, koje govore o strašnim zločinima nacista i ustaša.

jasenovac 2

Ona smatra da je broj žrtava Jasenovca postao političko pitanje te da vlasti Hrvatske, u kojoj je, kako ocjenjuje, i devedesetih godina 20. stoljeća izvršen genocid nad Srbima, ne žele pokreće pitanje genocida iz vremena Drugog svjetskog rata, “jer bi se tako dobila slika kontinuiteta antisrpske politike “.

Povodom činjenice da su institucije Srbije, i Srba uopće, prepustile Hrvatskoj da bez ikakve konzultacija pravi Memorijalni centar po svom nahođenju, Guskova ističe poslušnost nekadašnjih srpskih vlasti po pitanju izvršenja Titove volje u vezi s Jasenovcem.

“Tada se svima činilo vrlo važnim da se ne narušava ravnoteža bratstva i jedinstva između republika i naroda, a Srbi su tada bili vrlo poslušni izvršioci” – navodi ona.

Jasenovac1

Guskova podsjeća da je Državna komisija za istraživanje zločina okupatora i njihovih saradnika, koja je bila formirana nakon Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji, došla do zaključka da je samo u logoru Jasenovac “ubijeno od 500.000 do 1.400.000 ljudi”.

“Tolika razlika se pojavljuje zbog toga što su mnoga tijela bila uništena”, kaže Guskova.

Ona posebno napominje da je među žrtvama bilo 20.000 djece.

(Agencije)