Viši sud u Beogradu danas je donio rješenje za rehabilitaciju komandanta Kraljevske vojske u otadžbini generala Dragoljuba Draže Mihailovića.

Draža

 Rješenje o rehabilitaciji javnosti prezentovao je predsjednik Sudskog vijeća Aleksandar Trešnjev, koji je naglasio da se ovim rješenjem poništavaju presude od 17. jula 1946. godine kojim je Mihailović osuđen na smrt strijeljanjem i oduzeta su mu građanska prava.

On je naglasio da se ovim rješenjem smatra da general Mihailović nije ni osuđivan. Odluku Suda u velikoj sali sa oduševljenjem i ovacijama “živ je Draža” dočekao je veliki broj pripadnika Ravnogorskog pokreta i Mihailovićevih simpatizera.

Izricanju presude prisustvovao je i lider SRS Vojislav Šešelj. Prvi zahtjev za rehabilitaciju generala Draže podnio je Mihailovićev unuk Vojislav Mihailović 2006. godine, a kasnije mu se pridružilo još nekoliko udruženja i stranaka.

Oliver Antić: Rehabilitaciju Draže da slave i u Hrvatskoj

Jedan od opunomoćenika predlagača za rehabilitaciju Dragoljuba Mihailovića Oliver Antić izjavio je danas da je odluka o rehabilitaciji Mihailovića veliki dan za pravo i pravdu i da bi ovaj dan trebalo da se slavi i u Hrvatskoj.

Antić je novinarima posle odluke suda rekao da je to veliki dan ne samo za srpski narod već i za časne Hrvate, Muslimane i Slovence koji su se borili pod Mihailovićevom komandom i podsetio da se u jedinicama kojima je komandovao borilo oko 10.000 Hrvata, 8.000 Muslimana i 6.000 Slovenaca.

“Ovaj dan bi trebalo da se slavi i u Hrvatskoj”, rekao je Antić koji je savetnik predsednika Republike, i ocenio da je ovo veliki dan za pravo i pravdu jer sa pravnog stanovišta negativna odluka o zahtevu za rehabilitaciju ne bi ni mogla da se obrazloži.

Drašković: Pečat pravde na istorijsku istinu o Mihailoviću

Srpski pokret obnove i predsednik Vuk Drašković pozdravili su današnju odluku o rehabilitaciji komandanta Kraljevske vojske u otadžbini generala Dragoljuba Draže Mihailovića izrazivši poštovanje sudijama koje su, posle sedam decenija, “stavile pečat pravde na istorijsku istinu” o Mihailoviću.

Srpski pokret obnove, kako navodi Drašković u saopštenju, odaje priznanje i stotinama hiljada ljudi u Srbiji koji su pune dve i po decenije podržavali našu političku borbu za rehabilitaciju Ravne Gore i njenog komandanta.

Pred Srpskim pokretom obnove, koji je i sam žrtva još nedemontiranog komunističkog nasleđa i službi bezbednosti u Srbiji, je i obaveza da se bori protiv novog ubistva generala Mihailovića, kaže Drašković.

“A mrtvog ga, na žalost, ubijaju i sramote mnogi njegovi tobožnji sledbenici”, smatra Drašković.

Šešelj: 14. maj – Dan srpskog jedinstva

Predsjednik Srpske radikalne stranke /SRS/ Vojislav Šešelj rekao je povodom odluke Višeg suda u Beogradu o rehabilitaciji komandanta Kraljevske vojske u otadžbini generala Dragoljuba Draže Mihailovića da Srbi 14. maj od danas treba da slave kao dan srpskog jedinstva, jer je došlo do izmirenja istorijske nepravde i podjele na partizane i četnike.

Šešelj je novinarima ispred Palate pravde u Beogradu, gdje je Viši sud donio odluku o rehabilitaciji, čemu je prisustvovao, rekao da je to jedina moguća odluka i da je time pokazano da je junački komandant Draža Mihailović godinama bio žrtva komunističkog terora.

“Poslije ovog dana, istoriju treba prepustiti istoričarima, a mi potomci četnika i partizana treba da zajedno gradimo budućnost”, poručio je Šešelj.

On je naglasio da to što je došlo do izmirenja ne znači da srpske patriote neće nastaviti da glasno kritikuju neke tekovine komunističkog terora.

Pred Palatom pravde okupile su se grupe pristalica i simpatizera Ravnogorskog pokreta, Draže Mihailovića i SRS-a koje pjevaju četničke pjesme, nose srpske zastave i uzvijuju “pobjeda”. Preko puta njih su, u znatno manjem broju, pristalice antifašističkog pokreta koje čuvaju jake policijske snage.

Izvor : RTV BN