OBILJEŽEN DAN MANASTIRA “SVETOG VELIKOMUČENIKA GEORGIJA” NA RAVNOJ ROMANIJI

Prigodnim duhovnim i kulturnim sadržajima obilježen je Dan manastira “Svetog velikomučenika Georgija”. Bilo je to narodno saborovanje u danu kada se navršilo deset godina od dana kada je bogomolja na Ravnoj Romaniji dobila status manastira.

tgr12082015

Svečanosti su počele 10. avgusta, u večernjim satima, kada je oko pet hiljada posjetilaca  zaabavljala beogradska estradna umjetnica Milica Todorović.

tgr12082015_13

Na Dan manastira, 11. avgusta, svetu liturgiju služili su sveštenici Mitropolije dabrobosanke.

Prisutnima se obratio protojerej Mladen Vidaković, koji je govorio o vrlini ljubavi.

– Gospod Isus Hristos dolazi na ovaj svijet radi našeg spasenja i donosi Jevanđelje. Mi treba da živimo po Jevanđelju. Glavne riječi Isusa Hrista bile su vjera, nada i ljubav. I ova imena koja su ispisana na zidovima manastira su u našim srcima. Neka Gospod Bog shvati njihova dobročinstva koja su učinili, ne samo za svoje bližnje. Jer, kaže se u Svetom pismu: “Ako život svoj daš za bližnjega svoga, zadobio si kraljevstvo nebesko”. A naši junaci su dali svoje živote za bližnje svoje, za svoju domovinu – rekao je protojerej Mladen Vidaković.

tgr12082015_3

Nakon liturgije i litije, u porti hrama prustne je pozdravio predsjednik Udruženja boračkih organizacija Sarajevsko-romanijske regije Željko Lalić, istakavši da Boračka organizacija RS sa novim rukovodstvom ispravlja nepravdu prema boračkim kategorijama. Lalić je zahvalio rukovodstvu Grada Istočno Sarajevo i općini Sokolac za ono što čine za boračke kategorije.

tgr12082015_2

– Dodjela odlikovanja obiteljima čiji su najdraži dali svoje živote za RS, dokaz je da je Boračka  organizacija RS, zahvaljujući novom rukovodstvu, riješila da uradi ono što je već trebalo završiti. Nedopustivo je da veliki broj boraca koji su život dali za obranu i stvaranje RS, nije do sada odlikovano. Imamo situaciju da su dva brata poginula u obrambeno-otadžbinskom ratu, da je jedan odlikovan a drugi nije. Mnogo toga se može i bez većih financijskih sredstava uraditi – istaknuo je Lalić i zahvalio Gradu Istočno Sarajevo i općini Sokolac za pomoć boračkoj populaciji.

tgr12082015_4

– Grad Istočno Sarajevo i opština Sokolac su lokalne zajednice koje mnogo pomažu boračkim kategorijama. Kada bi se tako radilo u drugim sredinama, demobilisani borci, porodice poginulih boreaca i ratni vojni invalidi imali bi mnogo manje problema – rakao je Lalić.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica podsjetio je prisutne na značaj izgradnje hrama na Ravnoj Romaniji, kako je rekao, jedinstvenog spomenika poginulim za obranu Republike Srpske.

tgr12082015_5

– Sa blagoslovom mitropolita Nikolaja, izgradnja hrama počela je 1996. godine. Mnogi su tada govorili da ne traba graditi bogomolju, a mi smo to učinili. To je bilo potrebno, jer je riječ o jedinstvenom spomen-hramu na području RS, na čijim zidovima je ispisano 4.000 imena srpskih  heroja. To niko u našoj republici nije uradio. Ovaj hram i Vojničko spomen-groblje “Mali Zejtinlik” sa crkvom “Prepodobne majke Paraskeva” su kompleks koji svjedoči o ogromnoj žrtvi Srpskog naroda  Sarajevsko-romanijske regije u obrani i stvaranju Republike Srpske – rekao je Bjelica.

Prisutnima u manastirskoj porti obratio se i predsjednik Boračke organizacije RS Milomir Savčić, koji je, u ime predsjednika RS Milorada Dodika, uručio 43 medalje zasluga za narod porodicama  čiji su najdraži dali živote za Republiku Srpsku.

tgr12082015_6

Kako je istakao Savčić, nema primjerenijeg mjesta za čin dodjele posthumnih odlikovanja poginulim za Republiku Srpsku od porte koja okružuje samostan “Svetog velikomučenika Georgija” na Ravnoj Romaniji.

– Romanija je uvijek bila simbol slobode, a vaši najmiliji su za slobodu dali ono što je najdragocjenije – svoje živote. Zbog toga smo obavezni da se sjećamo njihove velike žrtve, da ne zaboravimo porodice poginulih boraca i da vodimo dostojnu brigu o njima. Zbog toga morate i vi, sve Opštinske boračke organizacije i Boračka organizacija RS u narednom periodu vršiti pritisak kako bi država izvršila svoje obveze prema porodicama poginulih boraca.  Stambeno zbrinjavanje je dovedeno do kraja. Oni što, zbog bilo kojih razloga, nisu riješili stambene probleme, u zadnjem kvartalu ove godine imat će priliku da se prijave i kandiduju za novi program stambenog zbrinjavanja – kazao je Savčić i podsjetio na ono čime ne mogu biti zadovoljne boračke kategorije Srpske.

tgr12082015_9

– Nismo zadovoljni kako teče zapošljavanje djece poginulih boraca. Ne smije država biti jednima majka a drugima maćeha, pogotovo ne smije biti maćeha djeci poginulih boraca. Moramo im omogućiti da dobiju posao i da sami mogu voditi brigu o sebi. Ostarjele roditelje moramo pomagati do kraja njihovog života. Ako tako budemo radili, onda ćemo pokazati da smo pravi sljedbenici naših poginulih drugova – rekao je Savčić.

Prema njegovim riječima, Borck organizacija RS se opredijelila da jedini kriterij u dodjeli odlikovanja poginulim borcima bude vrijeme pogibije i da će se ta aktivnost završiti u narednih nekoliko godina.

tgr12082015_7

– Materijalna mogućnost države je da se tokom jedne godine dodijeli oko 450 medalja zasluga za narod. Ova aktivnost će se nastaviti i u narednih nekoliko godina, nadam se, završiti. Od trenutka prijama ovih odlikovanja, porodice poginulih boraca imat će pravo na redovnu godišnju naknadu. To pravo će regulisati u Opštinama, odnosno u Odjeljenjima za boračko-invalidsku zaštitu. Uručivanje ovih odlikovanja je poseban izraz društevnog priznanja našim poginulim suborcima – naglasio je Savčić.

Iz Opštine Istočna Ilidža medaljom zasluga za narod odlikovano je 16 boraca, iz Sokoca 12, Pala osam, iz Rogatice pet i iz Istočnog Starog Grada dva borca.

tgr12082015_10

U ime porodica poginulih boraca riječi zahvalnosti uputila je Danica Knežević, kćerka poginulog borca ​​Milovana Kneževića.

Hvala predsjedniku RS i predsjedniku Boračke organizacije Srpske. Posebno pozdravljam porodice poginulih boraca čiji su najdraži danas odlikovani. Izražavam sreću i zahvalnost što je ovim danom dokazano da ničija žrtva za RS nije manje vrijedna i da su svi jednaki, kako u svom bolu, tako i u svom ponosu – rekla Kneževićeva.

U okviru kulturnih manifestacija pod nazivom “Tebi, goro Romanijo” i 18. “Gospojinskih večeri kulture”, tradicionalne srpske pjesme izveli su Zorana i Slaviša Guja. Nastupile su i izvorne pjevačke grupe s područja Grada Istočno Sarajevo. Jela nacionalne kuhinje prezentovale  su članice Kola srpskih sestara “Sveta velikomučenica Tekla “iz Pala i članice Udruženja žena  “Vinska” iz Broda.

Prisutni su imali priliku vidjeti prezentaciju romanijskog meda i proizvoda na bazi meda, koju su organizoivali članovi Udruženja pčelara “Glasinac”. Sokolačkim pčelarima u goste su došli njihovi stari prijatelji iz Arilja, Čajetine, Berana, Priboja i Olova. Organizovano  je druženje za dugo sjećanje. Upriličena je i posjeta Vojničkom spomen-groblju “Mali Zejtinlik”.

tgr12082015_12

U društvu pčelara našao se i gradonačelnik Grada Istočno Sarajevo Nenad Samardžija kome su predstavnici Udruženja pčelara “Glasinac” uručili zahvalnicu. Samardžija je zahvalio na priznanju i rekao da će Grad Istočno Sarajevo i dalje pružati pomoć svima koji svojim pregalaštvom rade za budućnost svih stanovnika gradske zajednice i Republike Srpske.

tgr12082015_8

– Posebno mi zadovoljstvo pozdraviti drage goste, zaljubljenike u pčelarstvo, kao i domaćine – članove Udruženja  pčelara “Glasinac”, koje se ubraja među najuspješnija udruženja u Srpskoj. Hvala na priznanju, koje je i priznanje Gradu Istočno Sarajevo. Pružamo i pčelarima skromnu pomoć, u skladu mogućnostima, što je podrška njihovom radu, naporima da za svoje porodice osiguraju prihod od pčelarstva. To je vrijedno hvale. Naša je obveza da i u vremenu koje dolazi pomažemo rad pčelarskih i drugih organizacija – rekao je Samardžija.

tgr12082015_11

U porti manastira na Ravnoj Romaniji svoju aktivnost predstavili su i Turistička organizacija opštine Sokolac, Udruženje za pomoć osobama s posebnim potrebama “Podrška”, Odjeljenje radno-okupacione terapije Psihijatrijske bolnice “Sokolac” i brojne druge organizacije.

Pokrovitelj manifestacije bila je opština Sokolac, a organizator sokolačka Ustanova za kulturu “Pero Kosorić”.

velemirelez2АУТОР:
——————————————————————————————————————–
ВЕЛЕМИР ЕЛЕЗ
velemire@gmail.com