Vučić u SrebreniciBEOGRAD – Najmanje sedam informacija o ugroženosti premijera Srbije Aleksandra Vučića prilikom posjete Srebrenici 11. jula podjelili smo sa direktorom Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsadom Vilićem, izjavio je ministar bezbjednosti BiH Draga Mektić, koji traži Vilićevu smjenu zbog niza propustu u obezbjeđenju komemoracije u Potočarima, kada je, kako ističe, Vučiću bio ugrožen život.

I pored tih informacija o ugroženosti Vučića, premijera Srbije čuvala su samo dva policajca, što je paradoksalno, dok je uz turskog premijera Ahmeta Davutoglua, koji je dobrodošao u BiH, bilo angažovano čak 12, rekao je Mektić.

U dokumentu o propustima, ministar bezbjednosti BiH kaže da je kao ključno naveo što je dozvoljeno da loža sa VIP ličnostima bude smještena duboko u masi ljudi, umjesto na obodu događaja.

“Vilić nikako nije smio da pristane na prijedlog reditelja Harisa Pašovića, koji je kreirao scenografiju skupa u Potočarim, da bina bude u masi”, rekao je Mektić, koji navodi da Pašović sada kao alibi nalazi da je to bila samo njegova ideja, a da je na odgovornima za bezbednost bilo da ukažu na eventualni propust.

“Premijer Vučić se izbavio takozvanim rezervnim koridorom koji je skovala tajna služba predsjednika SAD, kojim je trebalo da prođe Bil Klinton”

Prema njegovim riječima, ova gruba greška proizvela je niz drugih.

“Pogotovo je katastrofalan propust mogao da bude to što Vilić, kao šef obezbjeđenja, nije obezbjedio ne samo rezervni, nego uopšte adekvatan koridor za evakuaciju. To svakako nije bila staza od gotovo 60 metara, koja je na pojedinim mjestima, između razjarene mase, iznosila svega 70 centimetara širine”, rekao je on.

“Premijer Vučić se izbavio takozvanim rezervnim koridorom koji je skovala tajna služba predsjednika SAD. Pod tretmanom i zaštitom, u slučaju opasnosti, tim koridorom bi se, da je bio u opasnosti, evakuisao bivši američki predsjednik Bil Klinton”, naveo je ministar bezbjednosti BiH.

“Sticajem okolnosti sreća da je Vučić evakuisan upravo tim koridorom, jer je pitanje šta bi se desilo da je vraćen nazad u razjarenu masu, kroz koju je već prošao. A, možda je na to neko i računao”, kazao je Mektić.

Prema raspoloživim informacijama, po njegovim rječima, u napadu na Vučića su učestvovale kriminalno-huliganske grupe, među njima i takozvana Antidejtonska grupa.

“U ovim grupama ima i osoba koje su pripadnici radikalnih vehabijskih pokreta. Neke huliganske grupe su došle i iz Srbije i mi, uz pomoć srpskih službi, radimo na njihovoj identifikaciji. Ukupno je do sada već identifikovano dvadesetak napadača. Na poteu je tužilaštvo BiH”, rekao je Mektić.

Naime, na današnjoj sjednici Nezavisnog odbora PS BiH zakazanoj u 13 sati razmatraće se zahtjev ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića za smjenom direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Mirsada Vilića.

Kako prenose sarajevski mediji unutar NO PS BiH nema saglasnosti za smjenom Vilića, tako da će prema riječima pojedinih izvora “teško proći” eventualna smjena.

Podsjećamo, Mektićev zahtjev za smjenu Vilića stigao je pred članove NO PSBiH na prošloj sjednici održanoj 18. avgusta 2015. godine.

Tada nisu razmatrani dostavljeni materijali jer su to tajni podaci, ali svaki od članova NO trebao se upoznati s tim materijalima.

Ministar Mektić već ranije je najavljivao da će tražiti smjenu Mirsada Vilića zbog događaja 11. jula u Memorijalnom centru Potočari kada je napadnut premijer Srbije Aleksandar Vučić. No, dok Mektić traži smjenu Vilića, istraga o Potočarima tapka u mjestu.

(Večernje novosti, Agencije)