Crna Gora bi trebalo sutra, uoči Samita zapadnog Balkana u Beču, da potpiše sporazum o razgraničenju s Kosovom. Ovo je još jedan udarac za Srbiju jer je Kosovo i Metohija neotuđivi deo srpske teritorije.

Državna granica će, kako su preneli crnogorski mediji pozivajući se na izvore iz vlade, ostati administrativna, utvrđena Ustavom iz 1974. godine.

Srbija, u najmanju ruku, nije oduševljena time što će Crna Gora potpisati sporazum o razgraničenju sa Hašimom Tačijem, ratnim zločincem i takozvanim ministrom spoljnih poslova.

“Svakako, nismo oduševljeni da bilo koja susedna država, pogotovo ona s kojom imamo dobre odnose, potpisuje bilo kakve sporazume s Kosovom jer ga mi smatramo delom naše teritoprije”, izjavio je Igor Mirović, potpredsenik SNS.

Dragomir Anđelković, politički analitičar, kaže da je Đukanović nastavio politiku zabijanja noža u leđa Srbiji.

“To je prvi put uradio priznanjem Kosova, a ovo je samo nastavak takve politike. Za Srbiju nije isto kada Holandija i kada Podgorica potpiše sporazum sa Kosovom. Mi doživljavamo Crnu Goru kao bratsku državu, srpskog porekla. Takođe, veliki deo tamošnjeg življa je svestan srpskog korena, tako se i deklarišu. I dalje se 50 odsto njih izjašnjava da im je srpski maternji jezik, isti procent kaže i da pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Ovo neće imati posledice po odnose sa Podgoricom jer je Beograd svestan njihove politike i neće dolivati ulje na vatru, nastaviće politiku saradnje sa regionom”, kaže Anđelković za Kurir.

“Kada bi se radila anketa, većina građana u Crnoj Gori sigurno bi bila protiv potpisivanja takvih sporazuma. Ali oni hoće da uđu u EU i NATO i slede svoje interese, a ne mare mnogo za srpske interese, niti o srpskoj manjini tamo”, smatra analitičar Milan Nikolić.

Izvor: Srbija danas