Bio je veoma milostiv prema sirotinji i mnogo im je pomagao, nosio je sa sobom džakove pune zlatnika, išao noću i u tajnosti ih delio slepim ljudima

Kralj Milutin

Pravoslavni vernici danas obeležavaju dan Svetog Milutina, srpskog kralja koji je sazidao preko 40 crkava i čiji su ratovi bili uspešni, jer se neprestano molio Bogu i uzdao u njega.   Sin Uroša I i kraljice Jelene mnogo je ratovao braneći svoju veru i svoj narod. Borio se protiv Mihaila Paleologa, zbog toga što je ovaj prisiljavao sve balkanske narode da priznaju papu.  Takođe, borio se i protiv bugarskog cara Šišmana kao i tatarskog cara Nogaja.

Pored crkava koje je sazidao u svojoj zemlji kao što su: Gračanica, Sveti Đorđe u Nagoriču, Sveta Bogorodica u Skoplju, zidao je i crkve van svoje zemlje u Solunu, Sofiji, Carigradu, Jerusalimu u Svetoj Gori.

Foto:crkvenikalendar.com

Bio je veoma milostiv prema sirotinji i mnogo im je pomagao, nosio je sa sobom džakove pune zlatnika, išao noću i u tajnosti ih delio slepim ljudima.

Preminuo je 19. oktobra 1320. godine, a njegovo telo danas počiva u Sofiji u crkvi Svetoga kralja.

Dve i po godine posle njegove smrti na njegovom grobu dešavale su se čudne pojave nakon čega su banjski iguman Sava i manastirsko sveštenstvo odlučili da iskopaju njegovo telo. Kada su otvorili kovčeg videli su da je njegovo telo ostalo netaknuto i da mu nije falila ni vlas kose sa glave. Zatim su ga premestili u posebno ukrašen kovčeg i stavili ga pored ikone Isusa Hristosa.

(Telegraf.rs)