Nadam se da priznanje Kosova nikada neće biti uslov za ulazak Srbije u EU, a ako će to biti uslov za naše članstvo u Uniji, ne moraju da nas prime, kaže Nikolić
Tomislav Nikolić
“Slušamo uvjeravanja iz Evrope da to (Kosovo) nije uslov. Ako će to biti uslov za nase članstvo u EU, ne moraju da nas prime, ali ćemo bar urediti državu u 34 poglavlja. Ali ako će u svakom poglavlju stajati da će to i to biti riješeno u skladu sa prištinskim ustavom i zakonodavstvom, onda će jako teško biti snaći se u svim poglavljima”, rekao je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić u intervjuu listu “Danas”.

Prema njegovim riječima, EU, kao u slučaju migrantske krize, pokazuje i koliko je krhka i na terenu odnosa Srbije i Prištine.

“Pokazuje sa jedne strane izuzetan uticaj na Srbiju, a sa druge strane nemoć prema zahtjevima Prištine, i to je ono što me čudi i zabrinjava”, rekao je Nikolić.

On je naglasio da “ne znamo kako je prakticno zamišljeno poglavlje 35, ali ni kako će da izgleda zatvaranje poglavlja pravno obavezujućim sporazumom”.

“To nisam vidio ni u nacrtu, niti sam čuo u bilo kakvom razgovoru sa komesarima, koji su govorili da nas to čeka i da na to budemo spremni i da Evropa od toga ne može da odustane, jer je to zahtjev Njemačke”, kazao je Nikolić.

Zajednica srpskih opština, istakao je predsjednik Srbije, treba da bude formirana, to je potpisano u Briselu, “ali sad su u Prištini vidjeli da to u stvari predstavlja put da Srbi imaju svoju cjelinu na svojoj teritoriji i mnogo prava i odatle tvrdnje da to nije u skladu sa njihovim ustavom”.

“Šta ćemo sada, ako smo potpisali taj sporazum iz Brisela? Ako ga sa prištinske strane stave pod znak pitanja, što ga ne bi stavili i sa srpske strane, odnosno, kako ćemo dalje da pregovaramo, ako nemamo zajednicu srpskih opština. To ce biti jako teško i tu će (premijer) Aleksandar Vučić da bude na velikom ispitu”, rekao je Nikolić.

Na pitanje da li vjeruje da će Specijalni sud za Kosovo zaista da sudi ratnim zlocincima, Nikolić kaže:

“Vjerujem da će da sudi, ali ako me pitate da li će da presuduje i donosi odluke i kazne, u to nisam previše uvjeren. Još nisam vidio neki sud, koji je sudio istim kriterijumima, istim aršinima Srbima, Albancima, Hrvatima. Uostalom, to se po broju osudjenih i po visini kazne apsolutno jasno vidi, tako da nisam siguran”.

“Nešto što me apsolutno nagoni na to, to je tragicna sudbina Olivera Ivanovića. Mislim da će neko u sudu koji je formiran u Hagu morati da pravi neku ravnotežu, pa da će neko od Albanaca morati da bude osuđen, ili je možda Oliver Ivanović, da bi se umirili Albanci, doživio da bez dokaza bude osudjen i da sudija kaže da nema dokaza i da je on to morao da zna ili je znao ili je morao znati, tako je rekao bih, u izreci rečeno”, kazao je Nikolić.

Prema njegovim riječima, Srbija u slučaju Ivanovića može da podigne svoj glas, da razgovara sa svim državama u svijetu, sa prijateljima i organizacijama i sa onima koji su joj manje prijatelji.

“Ali da promijeni odluku, teško. Srbija nije uspjela da promijeni nijednu odluku, koja je bila protiv nje i njenih građana, pa tako neće biti ni sa ovom”, rekao je Nikolić.

Izvor : Pres