Slobodanka Boba Tošić (30), bivša mis fotogeničnosti BiH, koja se tereti da je kao član organizovane kriminalne grupe Darka Eleza učestvovala u pokušaju ubistva njegovog kuma Đorđa Ždrale, izjavila je u utorak pred Sudom BiH da nije kriva za navode iz optužnice, već da je ona u tom slučaju kolateralna šteta.
Tošićeva je kroz suze rekla da ona i njena porodica godinama prolaze kroz pakao, zbog čega je, kako tvrdi, i oboljela.

– Prosto je besmisleno da budem dovedena u vezu sa pokušajem ubistva. Već godinama mi ova situacija razdire dušu, zbog čega trpi i moja porodica. Moja sestra zbog mene ne može da nađe posao. O meni se od Rusije do Amerike govori kao o kriminalcu, a da to jesam, do sada bih nešto napravila – ispričala je uplakana Tošićeva.

Terorisali grad

Njen branilac, advokat Vlado Adamović, u završnoj riječi je naveo da cilj suđenja nije dokazivanje krivice Slobodanki Tošić, već optuženima u predmetu “Lutka”.

Sama htjela da ubije Ždralu

Tužilac Dubravko Čampara je u završnoj riječi rekao da je tokom suđenja u potpunosti dokazano da je Tošićeva kriva za djelo koje joj je stavljeno na teret. Sudu je predložio da joj izrekne osuđujuću presudu i da je kazni u skladu sa zakonom. On je rekao da su Đorđa Ždralu pokušali da ubiju Davor Elez i Branimir Minić, a da su im u tome pomogli Elvir Ahmetspahić i Himzo Ćato, koji ih je vozio. Objasnio je da je Tošićeva zavela Ždralu da bi ga namamila u klopku. Prethodno je, kako tvrdi tužilac, tražila pištolj od Darka Eleza da bi sama ubila Ždralu. Motiv je, kako tvrdi, bila njena zaljubljenost u Darka Eleza.

– Pravdom se trguje i tome treba stati na kraj, dok đavo nije došao po svoje. U to doba su dvije kriminalne grupe terorisale Istočno Sarajevo, ulazeći s pištoljima u policijske stanice i govoreći šta ko treba da radi. Niko im ništa nije mogao. Kasnije, policija tvrdi da je sva ubistva rasvijetlila, a tužilaštvo istovremeno ne zna šta da radi jer nije bilo materijalnih dokaza, pa su odlučili da vjeru poklone jednom od članova te zločinačke grupe Anđelku Veljančiću – rekao je Adamović.

On tvrdi da Veljančić kreira i diktira i Slobodankin proces u predmetu “Lutka”.

– Slobodanka je kolateralna šteta. Ovaj predmet je važniji od “Lutke” jer, ako Slobodanka bude oslobođena, taj predmet će se urušiti. To je Čamparin (tužilac Dubravko Čampara, op. a) glavni problem. Slobodanka treba da bude osuđena da bi bila stečena čvršća pozicija u “Lutki”. U ovom postupku tužilac je krio dokaze koji idu u korist optužene, a praktično joj se sudi dva puta iz istog razloga – tvrdi Adamović.

On je podsjetio da su u početku za pokušaj Ždralinog ubistva bili osumnjičeni Veljančić, Elez i Tošićeva. Međutim, Veljančićevo ime se kasnije prestalo spominjati, iako je čak i Ždrale tokom svjedočenja tvrdio da je sto odsto siguran da su na njega pucali Elez i Veljančić. Adamović kaže da se Veljančić, nakon dogovora sa tužilaštvom, pojavljuje kao svjedok koji “vadeći sebe, podvaljuje ostalima”. On je napomenuo i da je Veljančić oslobođen za dva ubistva i da mu je obećan uslovni otpust iz zatvora jer je optužnica u predmetu “Lutka” podignuta na osnovu njegovog iskaza.

Strah od presude

– Zašto, recimo, tužilac vjeruje Ždrali da ga je Slobodanka “namjestila”, a ne vjeruje mu da je Veljančić pucao na njega. Zašto Veljančić dobija istup iz predmeta i tako dezavuiše vijeće. Pa zato što Čamparu interesuje “Lutka”. Uložio je skoro 40 dokaza, obratite pažnju na njih. Oni po sadržaju dokazuju “Lutku”. Čampara se panično boji oslobađajuće presude – rekao je Adamović.

On kaže da bi van pameti bilo da Tošićeva bude osuđena na 10 godina zatvora da bi se učvrstio drugi predmet.

– Vrhunac bezosjećanosti je to što tužilac Tošićevu uporno stavlja u istu ravan sa dvojicom okorjelih kriminalaca – tvrdi Adamović.

Tošićeva je ranije bila među optuženima u predmetu “Lutka”, koji se vodi protiv Bojana Cvijana i ostalih, ali je postupak protiv nje razdvojen u septembru 2014. jer nije dolazila na ročišta, zbog čega je po potjernici uhapšena u Hrvatskoj.

Izvor : Pres