Veteran KGB-a ubira iznenadne plodove unutrašnjih političkih prilika u dva stuba evropske zajedničke odbrambrene strukture

 

vladimir_putin

Da je ruski predsjednik Vladimir Putin smišljao način na koji može da oslabi NATO, ne bi mogao to da uradi mnogo bolje od onoga što se trenutno već dešava, ocjenjuje američka agencija Blumberg.

Blumberg, naime, navodi da kandidat Republikanske stranke za predsjednika SAD, Donald Tramp preispituje osnovne principe NATO-a i nagovještava da će možda priznati Krim kao dio Rusije.

U Turskoj, istovremeno, zvaničnici predvođeni glavnim savjetnikom predsjednika te zemlje Redžepa Tajipa Erdogana optužuju SAD za neuspjeli pokušaj vojnog puča u drugoj po veličini vojsci Alijanse, podstičući time porast antiamerikanizma koji Putin “žuri da iskoristi”.

Erdogan i Obama

“Neočekivano, uz malo truda, veteran KGB-a ubira iznenadne plodove unutrašnjih političkih prilika u dva stuba evropske zajedničke odbrambrene strukture”, ocjenjuje američka agencija.

Putin ima “đavolsku sreću”, smatra gostujući saradnik u Evropskom savjetu za spoljne poslove Mark Galeoti.

Ruski predsjednik, kako kaže, može samo da sjedi i posmatra kako se ovaj, kako navodi, “bogatiji, moćniji i na legitimnim vrijednostima zasnovan blok” raspada.

Izvor : Blic