Vladimir Putin odlučan je da svim silama brani pravo Republike Srpske da na referendumu 25. septembra odluči da 9. januar zvanično postane Dan Srpske.

putinnAnalitičari koji su dobri poznavaoci prilika objašnjavaju da ruski predsjednik već godinama štiti srpski entitet u Bosni i Hercegovini od Zapada, koji uporno provocira sukobe, prijeti hapšenjem Milorada Dodika, a sve u cilju da se uništi Republika Srpska.

U više navrata do sada Moskva je pokazala da ne želi da uskrati podršku RS. Nedavno se u Sarajevu jedino ruski ambasador Petar Ivancov od svih članica Saveta za implementaciju mira nije usprotivio referendumu.

Na inicijativu Putina uložen je i veto na rezoluciju u Srebrenici u UN, koji je predložila Velika Britanija. Ruski analitičar Vladimir Zotov kaže da će Rusija stati iza Srpske i da nema dileme da je Putin odlučan da je odbrani svim silama.

“Siguran sam da predsjednik Rusije neće ostaviti Srpsku na milost i nemilost Zapadu, koji radi na uništenju RS. U slučaju isprovociranih sukoba sa bošnjačke strane, Rusija bi i vojno pomogla RS. Putin će Dodiku pružiti diplomatsku i političku podršku u slučaju izbijanja konflikta zato što poštuje međunarodne principe”, kaže Zotov.

Stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević tvrdi da će Moskva stati iza Srpsku:

“U slučaju da dođe do rata, Rusija će i oružjem zaštititi Srpsku. Tenzije oko referenduma dižu međunarodna zajednica i Bakir Izetbegović. Stav Rusije je jasan i čvrst, narod u RS treba demokratski da se izjasni”.

I sam Dodik je u nekoliko navrata isticao da je jedino Rusija ostala dosljedna poštovanju Dejtonskog sporazuma.

Izvor: Pres