Porodice žrtava kominističkog terora organizovale su u Trebinju protestni skup zbog postavljanja spomen-bisti narodnim herojima Narodnooslobodilačkog rata u trebinjskom gradskom parku.

Predstvanici SUBNOR-a i grada Trebinja na Dan oslobođenja Trebinja 4. oktobor, u trebinjskom gradskom parku vratili su uništene biste narodnih heroja iz NOR-a i planirali da postave bistu Vladu Šegrtu što je izazvalo ogorčenje kod porodice žrtava kominističkog terora.

Upravo zbog toga u gradskom parku orgnazovan je mirni protest sa kojeg je poručeno da se postavljeno biste Vlada Šegrta neće dozvoliti, te da se neki od narodnih heroja moraju skloniti iz gradskog parka.

“Mi nemamo ništa protiv ovog monumenta ovdje, neka stoji. Pola našeg naroda je bilo u toj borbi, ali zašto nema spomenika drugom antifašističkom pokretu i zašto neko hoće nas da dijeli kada treba da razmišljamo o 21. vijeku, o nekim stvarima i o budućnosti. Zašto neko hoće da dira još živu ranu. Ljudima su čitave familije ubijene i da se naša djeca igraju ispod narodnog heroja, a ustvari zlikovca Vlada Šegrta, Dragice, Pravice i Save Kovačević. To vjerujte mi nećemo dozvoliti” rekao je za BN televiziju Milan Nikčević iz Gacka, a slično razmišlja i Dragan Kovač iz Trebinja:

“Ako treba da stoji nečija bista, kao naprimjer Dragice Pravice, neka bude, neka se napiše ko je ona, zašto je podignuta, kada je podignuta, ali i stovremeno treba da se napiše šta je ona uradila. Ja mogu da kažem, ono što sam ja istraživao, znači žena studentkina od 21 godinu pucala je u glave mrtvih i streljanih ljudi u Ljubomiru. Ako trebaju takve biografije da služe pokoljennjima za ugled onda neka stoji”, istakao je Kovač.

Porodice žrtava komunističkog terora kažu da nisu u Trebinje došli da ruše biste, a spomenik Savi Kovačeviću i mjesto gdje bi trebala biti postavljena bista Vlada Šegrta polivena su crvenom farbom.

“Mi nećemo da ih rušimo, mi smo crvenom farbom pokazali da je krv koju su oni ostavili za sobom još uvijek nesaparana”, dodao je Milan Nikčević.

Predsjednik SUBNOR-a Trebinje Slavko Šanjević nije želio da komentariše protest i samo je kratko puručio da su biste, koje su postavljene, samo vraćene tamo gdje su stajale nekoliko decenija, a da će se još jednom razmotrite postavljene biste narodnog heroja Vlada Šegrta.

 

BN televizija