035119Grupa građana Bratunca danas je mirno protestovala tražeći smjenu i hapšenje predsjednika Skupštine opštine Adila Osmanovića za koga je zaštićeni svjedok u Haškom tribunalu tvrdio da je ubio pet Srba na području Konjević Polja.

Zaštićeni svjedok, bivši pripadnik tzv. Armije BiH, to je nedavno rekao tokom svjedočenja u predmetu protiv Radovana Karadžića.

Tvrdnja da je Osmanović počinio ubistva pet Srba bila je povod za današnje okupljanje i protest. Okupljeni Bratunčani traže da Osmanoviću bude određen pritvor i da odatle dokazuje svoju nevinost.

– Lično nemamo ništa protiv Osmanovića i ne znamo da li je činio zločine nad Srbima, ali su teške optužbe izrečene za njega i tražimo da mu bude određen pritvor da ne bi pobjegao sa ovih prostora, pa neka odatle dokazuje nevinost – rekla je Jovanka Šarac iz čije familije je ubijeno 11 članova u srebreničkom selu Podravanje, a da zato niko nije odgovarao.

Isti broj članova porodice Marinković ubijen je u istom selu, a za to niko nije odgovarao, kao ni za brojne zločine počinjene u srednjem Podrinju.

Forum za bezbjednost opštine Bratunac danas je jednoglasno prihvatio Osmanovićev prijedlog da ovo skupštinsko tijelo traži od nadležnih institucija provođenje kompletne istrage na osnovu izjave zaštićenog svjedoka u vezi sa njegovim imenom i učešćem u proteklom ratu.

Predsjednik Foruma Nedeljko Mlađenović ocijenio je da se u posljednje vrijeme pokušava destabilizovati stanje u Bratuncu radi predstojećih opštih izbora.

– Sva dešavanja pokušavaju se zloupotrijebiti kao i izjava zaštićenog svjedoka koju mi ne želimo da tumačimo i ne ulazimo u njenu istinitost, očekujući da će to uraditi ovlašteni – rekao je Mlađenović.

Osmanović je prije nekoliko dana demantovao zaštićenog svjedoka uz tvrdnju da nije bio na prostoru Konjević Polja u vrijeme koje je svjedok naveo da je počinio ubistvo Srba.