Petrovdanski post se smatra “blažim” postom, jer je nekim danima dozvoljeno jesti ribu

Sveti-Petar-trpeza-620x350Početak mu je pokretan, jer zavisi od Vaskrsa, a završetak nepokretan i ustanovljen je na osnovu uspomene na apostole koji su posle silaska Svetoga Duha, a pre odlaska na propoved Sv. Jevanđelja, postili.

Zbog zavisnosti početka ovog posta o Vaskrsu, Petrovski post najkraće može da traje jednu nedelju i jedan dan, a najduže šest nedelja.Ove godine, pak, traje dve nedelje.

Sveti-petar06Subotom i nedeljom posti se na ribi, utorkom i četvrtkom na ulju, a ponedeljkom, sredom i petkom na vodi. Ako u toku ovog posta u ponedeljak, utorak i četvrtak padne Sveti sa velikim slavoslovljem, razrešava se post na ribu, a ako padne u sredu i petak razrešava se samo na ulju i jedemo jedanput dnevno.

Ako u sredu i petak padne praznik Svetitelja sa bdenijem ili pak Sveti čiji je hram, razrešeni su ulje, vino i riba.

Ove godine Ivandan pada na četvrtak i tad je dozvoljeno jesti ribu.

Oni koji poste, od danas ne bi trebalo da jedu: meso, beli mrs (jaja, pavlaku, sir, kajmak), čokoladu i sve što spada u mrsnu hranu.

sea-food-443971_1920Petrovski post uveden je u prvim vremenima hrišćanstva, u vreme cara Konstantina Velikog, prvo u Rimu, kada je tamo podignuta bazilika posvećena apostolskim prvacima, a potom i u Carigradu, istim povodom.

Na Istoku je od tada uobičajeno da se pre njega posti, dok na Zapadu ta praksa nije uvedena.

(Telegraf.rs)