Nastavila se dominacija u Kini! Novak Đoković šesti put u karijeri osvojio je titulu u Pekingu, pobedivši Rafaela Nadala sa 6:2, 6:2 u finalu.

  •         

Novak je bio najbolji u Pekingu 2009. i 2010, zatim je 2012. započeo niz kome se ne nazire kraj. Ove godine mu niko nije uzeo ni set, pa ni Rafa koji je imao dobrih momenata tokom partije.

Posle ovog meča, Rafa ima prednost sa 23:22 u pobedama, ali je Novak dominantniji na tvrdoj podlozi sa 15:7. Uz 56. titulu u karijeri, Novak ima učinak 68-5 u ovoj sezoni, a čak 23-4 protiv Top 10 rivala.

 

Prvi set: Novak napravio i sprečio brejk, pa prelomio u završnici za 6:2

Već prva razmena izmamila je uzdahe sa tribina, Novak je dugo kontrolisao ritam sa osnovne linije pri Rafinom servisu, a Španac na kraju nije mogao da prebaci lopticu preko mreže. Maestralnim riternom lako je dolazio do dominacije, pa je posle 40:15 već viđen prvi brejk na meču.
Drugi gem je potrajao, ali ne zbog Rafine igre, već Novakovih grešaka. Nekoliko puta je žurio da okonča što pre razmenu, to mu se osvetilo, da bi na kraju ipak opravdao oduzimanje servisa.

Iako je popravio forhend, Nadal nije uspevao da dođe do šanse za brejk, zatim je bio ubedljiv u petom gemu za 3:2. Nije izgubio nijedan poen, iako je pred kraj Novak imao priliku da poentira sa mreže. Iz potpune defanzive, Nadal je dobio aplauze zahvaljujući oštroj dijagonali.

 

Ohrabrio se Rafa, konačno je u šestom gemu viđena borba dostojna najvećih duela velikana tenisa, a Novak je sprečio dve brejk šanse i potom nezaustavljivim servisom poveo sa 4:2.

 

I u sedmom gemu bilo je blistavih momenata, Novak je posle drop šota lobom pokušao da poentira, Rafa je vratio lopticu kroz noge okrenut leđima, pa je presudio smeč za brejk šansu. Prva nije iskorišćena, ali druga jeste za 5:2.  Novak je prikazao veliku psihološku stabilnost protiv Rafe koji, iako rezultat to ne govori, igra mnogo bolje nego pre.

 

 

 

Izvor : BLic