Kolinda

SARAJEVO – Nova hrvatska predsjednica Kolinda Grabar – Kitarović naglasila je da misli da postoje razni načini uređenja BiH i da to nije “nužno treći entitet”.

“Ako se tako dogovore narodi onda je to to i zato bih molila da se prestane govoriti o tome da se ja zalažem za treći entitet, jer to ne odgovara istini”, objašnjava prva predsjednica Hrvatske u istoriji države.

Ističe, takođe, i da je uvjerena da većina ljudi u Republici Srpskoj želi da se BiH integriše u zapadne integracije – i u EU i NATO savez, a veseli se razgovoru sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom, koji joj je, kako je rekla, odmah čestitao izbornu pobjedu.

Susret će, kaže, iskoristiiti da sa njim razgovara o konkretnim pitanjima, među kojima je i zašto nema povratka Hrvata u pojedine djelove RS, recimo u Posavinu.

Grabar-Kitarović pojašnjava i zašto je tokom kampanje sve građane Republike Hrvatske oslovljavala kao “Hrvate i Hrvatice”.

“Po meni je Hrvat i onaj ko je pravoslavne vjeroispovesti i Srbin po nacionalnosti…on je Hrvat u smislu hrvatskog državljanina”, odgovorila je na zamjerke upućivane tokom kampanje.

Novoizabrana predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar – Kitanović izjavila je danas da će poslati pozivnicu predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću na svečanu inauguraciju u Zagrebu.

“Biće to dobra prilika za rješavanje otvorenih pitanja između naše dvije zemje”, rekla je Grabar Kitarović novinarima u Briselu nakon što je danas u sjedištu NATO formalno podnijela ostavku na svoj raniji posao u Generanom skretarijatu te organizacije.

Ona je dodala da će na svečanost pozvati i predsjednicu Kosova Atifete Jahjagu, s obzirom da je Hrvatska priznala nezavisnost Kosova.

Ona je neposredno nakon predsjedničkih izbora u Hrvatskoj prošle nedelje ustalasala srpsku javnost u time što je Vojvodinu uvrstila u spisak država koje se graniče sa Hrvatskom.

Predsjednik vlade Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je taj gest kao “namjerni lapsus”, ali je rekao da neće tražiti formalno izvinnjenje.

Hrvatska predsjednica je rekla novinarima da neće blokirati Srbiju, kao ni ostale zemlje kandidate sa Zapadnog Balkana na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, ali da će insistirati na ispunjavanju svih kriterijuma i rješavanju bilateralnih sporova.

Grabar – Kitarović, koja pripada Hrvatskoj demokratskoj zajednici, je najavila da će sarađivati sa vladom socijaldemokrate Zorana Milanovića i da namjerava da aktivno učestvuje na sjednicama hrvatske vlade.

Grabar – Kitarović izjavila je ranije da svesrdno želi Srbiji da krene putem članstva u Evropskoj uniji, a predsjedniku Tomislavu Nikoliću poručuje da se nada da će ga vidjeti u Zagrebu.

U ekskluzivnom izdanju emisije “Intervju 20″ BHT1 predsjednica najmlađe članice Evropske unije iznjela je i mišljenje da bi Srbija trebalo da napravi korak i prizna Kosovo.

“To bi trebalo da učini. Jednostavno je realnost da je Kosovo samostalno i mislim da su u Srbiji svjesni da Kosovo više neće biti dio Srbije”, smatra Grabar-Kitarović.

Upitana koja je njena poruka predsjedniku Srbije odgovorila je: ” Nadam se da ću Nikolića vidjeti u Zagrebu”.

Grabar – Kitarović je dodala da bi, isto tako, voljela i da Vlada Srbije, u okviru dogovora o pristupanju EU, riješi pitanje položaja hrvatske manjine u Srbiji što, navodi, spada u poglavlje 23 – pravne tekovine Unije, “koje Srbija mora ispuniti”.

Izvor : Nezavisne novine