Nakon što se Jutjubom proširio video s koncerta ukrajinske pobednice na Evrosongu Džamale na kojem izvodi pobedničku pesmu godinu dana pre takmičenja, oglasilo se i službeno telo Evrosonga.

džamala

European Broadcasting Union (EBU) objavilo je svoje viđenje kontroverznog događaja na stranicama Evrosonga koje prenosimo u celosti.   “Pravilo Evrosonga koje glasi da prijavljene pesme ne smeju da budu komercijalno objavljene pre 1. oktobra služi tome da na takmičenju učestvuju nove pesme svake godine i da sve imaju jednake uslove. Svrha tog pravila je da se spreči distribucija kompozicije čime bi dobila nepoštenu prednost pre samog takmičenja.

U prošlosti su neke pesme bile javno dostupne pre tog datuma, ali nisu bile dostupne široj publici pa im je tako i dopušteno učešće na Evrosongu.

Slučaj Džamale i “1944” privukao je pažnju EBU-a zbog snimka nastupa iz 18. maja 2015. Snimak malog koncerta je pregledana samo nekoliko stotina puta do trenutka kad je otkriven pre nekoliko dana.

EBU je zato, vodeći se ranijim iskustvima, odlučio da objavljeni video nije dao Džamali nepoštenu prednost u odnosu na ostale i da je pesma prema pravilima mogla da se takmiči.”

Podsetimo, nedavno je otkriven snimak na kom Džamala izvodi pesmu na komemoraciji etničkog čišćenja Tatara mnogo pre nego što je to prema pravilima Evrosonga smela. No, EBU je u njenom slučaju odlučio da fleksibilno tumači pravila tako da od oduzimanja pobede neće biti ništa.

Izvor: Novosti /BNTV

foto: you tube