Glavni odbor SDS-a odlučio je na današnjoj sjednici u Istočnom Sarajevu da Vukota Govedarica bude kandidat za novog predsjednika te stranke. Vanredna izborna sjednica Skupštine SDS-a biće održana 23. oktobra ove godine, a nakon izbora novog predsjednika slijede i unutarstranački izbori na svim nivoima.

vukotaNakon unutarstranačkih konsultacija između dvije sjednice Glavnog odbora SDS-a postugnut je dogovor o nasljedniku Mladena Bosića.

,,Jednoglasno je donesena odluka da Vukota Govedarica bude kandidat za novog predsjednika SDS-a”, izjavio je nakon sjednice predsjednik Glavnog odbora SDS-a Milan Miličević.

Govedarica je zahvalio članovima Glavnog odbora stranke za povjerenje i dodao:

,,Do naredne nedjelje sa svojim saradnicima izaći ću sa viđenjem situacije i programom za naredni period. Idemo da radimo, nastavljamo u punom kapacitetu, jer Republika Srpska očekuje jaku Srpsku demokratsku stranku.”

Odluku Glavnog odbora treba da potvrdi i Skupština SDS-a, čija će vanredna sjednica biti održana 23. oktobra u Banjaluci. Statut stranke daje mogućnost bilo kojem opštinskom odboru ili članu Skupštine SDS-a da za izbor na mjesto predsjednika stranke predloži i nekog dugog kandidata.

,,Na vanrednoj sjednici Skupštine SDS-a Govedarica će biti jednoglasno predloženi kanditat Predsjedništva i Glavnog odbora stranke. Nije isključeno da se pojavi još neki kandidat čija će kandidatura biti razmatrana u demokratskoj proceduri”, ističe predsjednik Glavnog odbora SDS-a Milan Miličević, ali dodaje da u SDS-u ne postoji nikakvo vanredno stanje.

,,Legalno izabrani organi stranke na svim nivoima rade prema ustaljenom principu. Na vanrednoj sjednici Skupštine biće izabran novi predsjednik. Nadamo se da je to Vukota Govedarica”, kaže Miličević.

Glavni odbor SDS-a donio je odluku i o organizovanju unutarstrančkih izbora na svim  nivoima stranke. Ta procedura biće provedena od februara do maja naredne godine.

,,Formirali smo komisiju koja će, nakon vanredne sjednice Skupštine počećemo sa analizom lokalnih izbora. Napravićemo presjek trenutnog stanja i predložiti mjere za poboljšanje i konsolidaciju onih opštinskih i gradskih odbora gdje je napravljen loš izborni rezultat. Komisija će taj posao završiti do februara, daćemo prijedlog mjera i ući u unutarstranačke izbore, koji će biti završeni do 1. maja, a u maju će biti održana još jedna izborna sjednica Skupštine SDS-a”, ističe predsjednik Glavnog odbora stranke Milan Miličević.

Glavni odbor SDS-a odlučio je i da u procesu konstituisanja lokalnih organa vlasti u Republici Srpskoj skupštinske većine formira sa političkim partijama – članicama Saveza za promjene.

,,To je princip od kojeg nećemo odustati”, poručiju iz SDS-a.

BN televizija