4-29-2015 9-54-16 PMFil Dast, četrdesetdvogodišnji profesor nauke iz Ajpstonsa u Engleskoj ima plan kako da spasi reputaciju ozloglašenog vozila iz bivše komunističke ere.

Jugo je postao ozloglašen tokom 1980-ih. Izgrađen u komunističkoj Jugoslaviji, bio je najjeftiniji auto koji se mogao kupiti u Ujedinjenom Kraljevstvu. Ljudi ove automobile nisu čuvali, jer su na njih gledali kao na jednokratne stvari. Auto je postao još ozloglašeniji kada je jedna dama sletela sa čuvenog mosta u Mičigenu, tvrdeći da je automobil bio toliko lagan da ga je vetar oduvao, što naravno nije bilo tačno.

Nakon izbijanja rata na Balkanu 1992. godine ovaj automobil je počeo da nestaje u Americi i Ujedinjenom Kraljevstvu. Uvoznici su rastavljali nove automobile radi delova, kako bi ispunili garancije za već prodate automobile. Ipak, jugo je nastavio da se proizvodi u Srbiji sve do 2008. godine. Pored jugića, Fil ima i nekoliko Zastava, a na ovu žutu je posebno ponosan.

4-29-2015 9-52-34 PM“Moja opsednutost počela je kada sam preko Ibeja (eBay) tražio auto za svog sina. Kupio sam juga, a sada ih imam četiri. Osnovao sam Klub vlasnika zastave i juga 2010. godine i otkrili smo da postoje samo 25 ovih automobila u voznom stanju u Velikoj Britaniji.

Poslednji kupljeni auto je žuti Yugo 311 kojeg je vlasnica 28 godina držala u garaži. Kupio sam ga za 150 britanskih funti, očistio ga, servisirao i zamenio kočnice. Seo sam u kola i provozao ih prvi put nakon 28 godina. Ako uporedite sve automobile iz tadašnjeg Istočnog bloka, videćete da je jugo uvek smatran najboljim.”, rekao je Fil.

“Krilatica našeg kluba je: Neko mora da čuva automobile ili će jednog dana nestati zauvek.”

Izvor: National Geographic