Kanadski oficir Džon Rasel rekao je na suđenju generalu Ratku Mladiću da se u februaru 1994. godine nije moglo utvrditi ko je ispalio granatu na pijacu Markale u Sarajevu, ali da je njegovo lično uvjerenje da je doletjela sa položaja Armije RBiH.
Ratko Mladić
Rasel, koji je svjedočio u odbranu generala Mladića, u to vrijeme službovao je u snagama UN u Sarajevu, a na dan eksplozije učestvovao je u istrazi i analizirao krater od granate na Markalama.

Major Rasel posvjedočio je da je su rezultati istrage pokazali da su “granatu mogle ispaliti obje zaraćene strane”.

“I VRS i Armija BiH su imale položaje u pravcu iz kojeg je granata, kako je utvrđeno istragom UN, doletjela i na udaljenostima unutar njenog dometa, u zavisnosti od snage punjenja”, rekao je Rasel.

U ličnom dnevniku iz tog vremena, koji je prikazan u sudnici, Rasel je zapisao da je njegovo “lično uvjerenje” da su muslimanske snage “gađale same sebe”, što tada mnogi u Sarajevu “nisu željeli ni da pomisle” zato što je “bilo mnogo žrtava”.

Svjedok je u sudnici objasnio da je pod “mnogima” podrazumijevao gotovo sve njegove kolege iz snaga UN.

Lični utisak da je granata doletjela sa položaja Armije RBiH, kanadski major je utemeljio na činjenici da je projektil imao izuzetno strmu putanju, jer je preletio je visoke zgrade koje okružuju pijacu.

“To je bio moj lični osjećaj i ja sam ga zapisao u svoj dnevnik. Ali, u mom zvaničnom izvještaju nisam mogao utvrditi ko je ispalio granatu”, naglasio je svjedok.

Izvještaj televizije Si-en-en, koja je iste večeri okrivila srpsku stranu za eksploziju na Markalama, Rasel je nazvao “propagandom” jer u to vrijeme UN nisu objavile nalaze istrage.

Izvor : Pres RS