Političkom ofanzivom i odlukom o referendumu o radu prvosudnih institucija BiH, predsjedik Republike Srpske Milorad Dodik vrši pritisak na Tužilaštvo BiH da uhapsi pet-šest bošnjačkih generala za zločine nad Srbima, piše danas sarajevski portal “Bosnian tajms”.
Dodik i Bakir
O tome koji bi to generali mogli biti najprije će, kako se navodi, biti pitan bošnjački član Predsjedništva BiH i lider najuticajnije bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović.Prvi osumnjičeni za hapšenje su, prema “Bosnian tajmsu” koji kaže da su to prepoznali i neki portali bliski SDA, Naser Orić i Atif Dudaković.Tužilaštvo BiH je skoro matirano i moraće da dokaže da je nezavisno i nepristraano. Pitanje je samo smije li da zatraži i hoće li dobiti politički ‘blagoslov’ vladajućih bošnjačkih struktura. Taj blagoslov prvo će biti zatražen od Bakira Izetbegovića – navodi “Bosnijan tajms” u analizi pod naslovom “Ko su Bakirovi kurbani (žrtve)”.

Portal napominje da se Izetbegović “vrlo korektno i principijelno” ponašao tokom nedavnog hapšenja Nasera Orića i njegovog eventualnog izručenja Srbiji.

Orićevo oslobađanje i izručenje BiH, Izetbegović, kako se navodi, može sebi da pripiše kao političkii poen.

– Ali, Izetbegović nema manevarskog prostora da ikoga zaštiti pred domaćim pravosudnim instancama. Toga je svjestan i Dodik i vjerovatno mu to i jeste bio primarni politički cilj da na ovakav način zada udarac Izetbegoviću – navodi portal.

Ističe se da bi hapšenje Orića, Sakiba Mahmuljina, Atifa Dudakovića i Halila Brzine, kao i nekog lokalnog ratnog komandanta “Zelenih beretki” zbog “Slučaja Dobrovljačka”, izazvalo revolt kod boraca koji bi oni iskalili na SDA i na Izetbegovića lično.

Portal podsjeća da je Dodik rekao da do odluke Ustavnog suda RS o refendumu postoji prostor za razgovor o rješavanju spornih pitanja vezi sa radom Suda i Tužilaštva BiH, a da je poslije toga jedini put kojim se može ići – plebiscit.

Izvor : Pres RS