Najmanje pet policajaca poginulo je danas u sukobima s demonstrantima koji u Kijevu, koji protestuju zbog glasanja o nacrtu reforme ustava koji predviđa veću autonomiju područjima na proruskom istoku zemlje, prenosi RT.

Novinar agencije AFP izvještava kako su tokom sukoba pred parlamentom letjeli Molotovljevi kokteli, nekoliko ljudi je bilo prekriveno krvlju, a čule su se i eksplozije

Šef kijevske policije Alexander Teresčuk tvrdi da je oko stotinu policajaca povrijeđeno u napadu, prema ukrajinskome TV kanalu 112. Dodao je i da je osoba koja je bacila granatu među policajce uhapšena.

Demonstranti su u jednom trenutku razbili ogradu oko parlamenta u kojem se odvijala burna sjednica.

Predstavnici Radikalne stranke, naime, blokirali su pristup govornici u parlamentu kako bi spriječili glasanje o nacrtu.

Proruske snage i ukrajinske snage prošle sedmice su dogovorili prekid vatre od sutra, dana kada djeci u toj regiji počinje škola.

Predsjednik Petro Porošenko tokom vikenda sastao se sa predstavnicima koalicijskih stranaka koji se protive reformi kako bi ih uvjerio da promijene mišljenje.

Vojnika geler pogodio u srce

Ukrajinske vlasti su saopštile da je pripadnik garde izgubio život ispred zgrade parlamenta nakon što ga je geler bombe pogodio u srce.

“Poginuli vojnik je imao 24 godine, stradao je pošto ga je geler bombe pogodio u srce. Nije pogođen iz vatrenog oružja kako se spekulisalo“, naveo je Avakov.

On je dodao i da je uhapšen član partije Sloboda koji je poreklom iz grada Siča, administrativnog i vojnog centra Kozaka, naročito Zaporožjanskih Kozaka.

 

 

Prema navodima načelnika kijevskog MUP-a Aleksandra Tereščuka, u sukobima nije stradao nijedan demonstrant.

Učesnici akcije dočekali su usvajanje izmjena Ustavu uzvicima “Sramota” i “Dole banda”.

Nacrt predviđa da se specifičnosti ostvarivanja lokalne uprave u određenim rejonima Donjecke i Luganske oblasti na istoku zemlje određuju posebnim zakonom.

Radio Sloboda izvještava da učesnici današnjeg protesta smatraju da će poslanici “legalizovati autonomiju okupiranih teritorija Donbasa, amnestirati teroriste i dati im potpunu vlast”.

 

 

(Večernji list, Agencije)