Ministar spoljnih poslova Ruske federacije Sergej Lavrov razgovarao je sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom u Sankt Peterburgu. Tema razgovora bio je i britanski predlog rezolucije o Srebrenici.
Sergej Lavrov i Milorad Dodik
Predložena Rezolucija o Srebrenici u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija zakomplikovaće situaciju na Balkanu i ona je antisrpska, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

– Razgovarali smo o situaciji u Savetu bezbednosti gde se vrše pokušaji da se progura rezolucija tempirana za 20-u godišnjicu događaja u Srebrenici. Rezolucija je apsolutno u antisrpskom “tonu”, rekao je Lavrov.

Lavrov veruje da Rezolucija može da izazove nova međuetnička trvenja na Balkanu s obzirom na talas nacionalističkih raspoloženja koja su primećena u tom delu Evrope.

– Dobra je prilika da razmenimo mišljenja o situacija u Bosni i Hercegovini i na Balkanu uopšte, uzimajući u obzir jasan talas etničkog nacionalizma koji smo uočili na terorističkim događanjima u Zvorniku i nedavno u Makedoniji, objasnio je Lavrov.

Prema njegovim rečima “u tom kontekstu svakako će, dosledno, nastaviti sa linijom očuvanja osnovnih principa Dejtonskog sporazuma”.

Dodik je sa svoje strane rekao da je situacija alarmantna u vezi sa terorističkom organizacijom “Islamska država”. On je napomenuo da sa prostora BiH učestvuje oko 380 ljudi u toj terorističkoj organizaciji, te da to govori o opasnosti koja postoji za sve.

Izvor : Pres RS