Načelnik Pala Boško Jugović primio talentovanog frulaša Miloša Blagojevića

Načelnik opštine Pale Boško Jugović upriličio je prijem za izuzetno nadarenog frulaša, dvanaestogodišnjeg dječaka Miloša Blagojevića, koji je svoj talenat već u nekoliko navrata potvrdio osvajanjem nagrada na najprestižnijem Saboru frulaša u regionu, u Prislonici kod Čačka, manifestaciji koja je ove godine obilježila pune tri decenije postojanja.
Mlađani Miloš, inače učenik sedmog razreda Osnovne škole „Pale“, još lani je ostvario san svakog frulaša i zaljubljenika u ovaj drevni instrument, postavši šampion u selu koje je proslavilo frulu, ali i frula njega, a prije nepunih mjesec dana svoju virtuoznost i umijeće iznova je potvrdio osvajanjem druge nagrade na najvećoj smotri srpskih frulaša, što je uspjeh u ravni sa prošlogodišnjim, imajući u vidu nepisano pravilo organizatora da se prva nagrada ne dobija dvije godine zaredom.
-O Milošu sam čuo sve najbolje i drago mi je što sam ga upoznao i imao priliku da čujem kako su se dječija ljubav prema muzici i talenat, uz vrijedan rad, vježbu i volju da se uči od iskusnijih svirača, veoma brzo pretočili u istinsko majstorstvo koje je iznjedrilo vrhunske nagrade kojima se ponosi naš mladi sugrađanin i njegova porodica, ali i opština Pale. Kao načelnik opštine učiniću sve kako bi Miloš imao primjerene uslove da se i ubuduće aktivno i na još višem nivou usavršava, te redovno odlazi na važne smotre frulaša, koje su bitne za njegovu dalju afirmaciju-poručio je načelnik Jugović, ne zaboravivši naglasiti da su nastupi Miloša Blagojevića na saborima frule u Srbiji i svojevrsna afirmacija Pala, na čemu mu je posebno zahvalan.
Jugović je istakao da će i paljanska publika uskoro biti u prilici da uživa u Miloševom umijeću, najavivši da će ovaj mladi frulaš biti aktivan učesnik muzičkog dijela programa kojeg u okviru Gospojinskih svečanosti, povodom Dana i krsne slave opštine Pale, organizuje ovdašnji odbor SPKD „Prosvjeta“.
Inače, zaljubljenici u frulu vele da je i božanska i zemaljska, i narodna i gospodska, oličenje milozvučja i instrument koji se sluša dušom, da je svjetska, a ponajviše naša, jer je neodvojivi dio srpske tradicije…Uostalom, i za Sabor frule u Prislonici, na kome se i naš Miloš potvrdio kao vrhunski frulaš, kažu da je „briga o korenima i stablu jednog naroda, a da je koren srpskog naroda nezamisliv bez zvuka frule…“
-Slažem se da je Prislonica mjesto koje njeguje i čuva srpsku tradiciju i frulu kao instrumet koji je neizostavan u tom smislu. Velika je stvar kada neka manifestacija traje trideset godina, a meni je velika čast, zadovoljstvo i motiv da nastavim dalje činjenica da sam osvajač najvećih nagrada na jednom takvom saborovanju-kaže Miloš Blagojević, koji pored frule svira i harmoniku, te pohađa Muzičku školu.
Ljubav prema fruli, ili svirali, kako je takođe zovu stari srpski majstori svirke iz Šumadije, kod Miloša se pojavila prije nekoliko godina, kada je slušajući starijeg brata Njegoša i sam počeo da svira. Išlo mu je od ruke, pa je aktivniji rad nastavio pod patronatom nastavnika likovnog vaspitanja i poznatog paljanskog frulaša Dragana Srdanovića, koji je jedno vrijeme organizovao i vodio školu frule za talentovanu djecu u Palama.
-Napredovao sam u našoj školi frule, ali kada je prestala sa radom, počeo sam da vježbam i radim uz uputstva Nede Nikolić, učenice čuvenog Bore Dugića. Odlično sarađujemo i redovno smo u komunikaciji putem skajpa, a pred važna takmičenja i nastupe radimo uživo i nastojimo da sve što smo vježbali „na daljinu“ dovedemo na željeni nivo. Rezultati i nagrade ukazuju na to da smo uspješni i da sve dobro funkcioniše-iskren je Miloš Blagojević, čiji brat Njegoš, takođe, radi sa jednim od vrhunskih srpskih frulaša Milošem Tomićem, koji je Paljanima poznat i kao neko ko je u dječačkim danima pobjeđivao na Balkanskom saboru frule u našem gradu.
Sudeći po svemu, naš Miloš je već kao dječak postao važan činilac srpske frulaške scene i zasigurno je jedan u nizu talentovanih nasljednika velikog Bore Dugića, pa je sasvim realno očekivati da nas obraduje i nekim novim nagradama.
Poštovanje i podršku već je i zaslužio, jer ako jedan đak osnovac redovno stoji na pobjedničkom postolju Sabora frule u kraju gdje, kažu, svi imaju i skoro svi sviraju frulu, onda su te medalje sjajnije od samog zlata, a taj mali dječak, nesumnjivo, veliki majstor frule.

Izvor : Opština  Pale