Nekoliko interesantnih trenutaka zabeleženo je prvog dana samita G20 u Kini, a pažnju novinara privukli su, između ostalog, problemi nove premijerke Velike Britanije Tereze Mej sa protokolom i šala ruskog predsednika Vladimira Putina na račun šefa turske obaveštajne službe.

Na sastanku sa ruskim predsednikom nova premijerka Velike Britanije Tereza Mej je dva puta narušila protokol, preneo je Sputnjik.

Mejova, koju u kuloarima nazivaju “Gvozdenom lejdi 2”, najpre nije pružila ruku Vladimiru Putinu, a zatim je odmah sela, što nije po diplomatskim pravilima.

Međutim, Putin ju je ipak pozvao da se rukuju i zajedno slikaju.

On je na sastanku prvi govorio. Rekao je da između Velike Britanije i Rusije nije uvek bilo uzajamnog razumevanja po nekim pitanjima i da su ispred dve zemlje kompleksna pitanja. Poslednju rečenicu prevodilac nije odmah preveo i Putin je morao nekoliko puta da je ponovi.

Juče se uoči sastanka sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom ruski predsednik našalio na račun šefa turske obaveštajne službe.

“Ako je šef (turske) obaveštajne službe ovde, onda nemamo o čemu da razgovaramo. On vam je sigurno već sve preneo”, našalio se Putin, preneo je Sputnjik.

Izvor: Agencije