U duhu riječi velikog Njegoša „Igraj , pjevaj, lomi dušu  lednu, ali čuvaj tradiciju vrijednu“ , KUD „Romanijska vrela” iz Mokrog je organizovao Svetosavski koncert folklornog ansambla i Sabor srpske izvorne pjesme  na kojem  su nastupile obje postave folklornog ansambla  i  osamnaest   izvornih  grupa sa područja opština Istočnog Sarajeva, Foče, Srpskog Goražda, Rogatice i Prijepolja.

IMG_5516

U okviru ove manifestacije je organizovana i izložba  slika, suvenira, starina i rukotvorina romanijskog kraja na kojoj su svoja umjetnička djela i radove predstavili slikari Bosa i Helmut Štefan, Ranka Gluhović, Vojko Lopatić-Buco, Dragana Bozalo, Slavica Tomić, otac i sin Ranko i Velibor Minić . Posebnu pažnju je izazvala izložba knjiga mlade pjesnikinje iz Mokrog Miljane Orašanin, koja je u programskom dijelu najljepše stihove poklonila publici. Više od 600 posjetilaca  aplauzima i ovacijama su nagrađivali pjevačke grupa čije su pjesme kod mnogih izazivale emocije. Najviše simpatija su pobrali članovi druge postave folklornog ansambla koju čine učenici O.Š. Mokro od prvog do šestog razreda a prva postava folklornog ansambla je  podigla publiku na noge.

IMG_5531

Bilo je to veče sa puno emocija, puno pozitivne energije, veče koje učvršćuje vjeru i budi nadu. Ova manifestacija je  spojila generacije i  napravila most između prošlosti i budućnosti.

Uprava KUD „Romanijska vrela“  iz Mokrog  se zahvaljuje prije svega svim gostima, učesnicima programa , mnogobrojnim  sponzorima koji su podržali Društvo, ali i građanima Mokrog i cijele romanijske regije koji su svojim prisustvom pokazali poštovanje prema  KUD „Romanijska vrela“  i privrženost srpskoj tradiciji i običajima.

Mokrolive kao medijski pokrovitelj manifestacije objavljuje fotografije koje možete preuzeti ovdje.

IMG_5602

Video materijal je u obradi  i biće dostupan na našoj web stranici. Za sve dodatne informacije možete kontaktirati redakciju.

B.K.

B.Ć.