Lepa-RadićNešto kasnije, 1951. godine, Lepa Radić je proglašena za narodnog heroja, kao najmlađi narodni heroj iz Potkozarja.

Drugi svjetski rat je davno iza nas, ali užasne stvari koje su se događale tokom rata, zvjerstva, baš kao na ovoj fotografiji, su nauk da nikada ne treba da zaboravimo šta se desilo srpskom narodu tokom invazije nacista na našu zemlju u periodu od 1941. do 1945. godine, piše “Telegraf“.

Potresna njemačka fotografija uslikana je neposredno prije pogubljenja Lepe Radić, djevojke rođene 1925. godine u selu Gašnici, kod Bosanske Gradiške.

Djevojčica Lepa je završila zanatsku školu u Gradišci, gde je i živela do početka 1941. godine kada su je ustaše odvele u obližnji zatvor. Nakon bjekstva priključila se partizanima, a učestvovala je u nekoliko važnih bitaka. U kozarskoj ofanzivi su joj poginuli otac Sveto, Milan, 15-godišnji brat jedinac, i stric Vlado.

Prilikom napada njemačke 7. SS divizija „Princ Eugen“, na Nemce je ispucala sve metke i junački se borila do kraja. Ipak, Njemci su je savladali kundacima i vezali. Poslije trodnevnog zlostavljanja, dovedena je pred podignuta vješala, kod železničke stanice u Bosanskoj Krupi. Ruke su joj bile vezane telefonskim kablom, bez cipela, samo u vunenim čarapama.

Pre nego su joj natakli omču na vrat, uzviknula je: “Bori se, narode, za svoju slobodu, ne daj se zlikovcima u ruke! Mene neka ubiju, imaće ko da me osveti!” Na gubilištu su joj govorili da će joj pokloniti život ako kaže ko su rukovodioci i komunisti među zarobljenim narodom i partizanima. Lepa im je odgovorila: “Nisam izdajnik svoga naroda. Oni će se sami otkriti kad budu uništavali zlikovce kao što ste vi!”.

Imala je svega 17 godina kad su je objesili.

Izvor :Telegraf