Poglavar Srpske pravoslavne crkve Irinej predvodio je večeras osvešćenje i paljenje badnjaka na platou ispred Hrama Svetog Save.

558065_hram-badnjaci-03-foto-petar-dimitrijevic_ff

Paljenju badnjaka prisustvovao je veliki broj građana, a patrijarh koji služi večernje u Hramu Svetog Save poručio je tom prilikom da je badnjak simbol velikog praznika rođenja Isusa Hrista.
“Srećan Badnji dan i Badnje veče u kome polažemo naše drevne simbole – badnjak kao simbol velikog praznika rođenja Isusa Hrista.”

On je rekao da je unošenje i paljenje badnjaka jedan od običaja našeg naroda a da se mnogi pitaju od čega je on izvorno potekao.
“To je običaj nasleđen iz drevnih vremena, kada su naši preci pripadali drugoj religiji. Oni su kao simbol svoje vere imali badnjak,” rekao je patrijarh.
On je istakao da je badnjak po svojim svojstvima razvija veliku toplotu i svetlost i da je to uzeto kao simbol Hrista koji nas nadahnjuje plamenom ljubavi i svetlošću istine.
Prema njegovim rečima, tako je badnjak simbol ljubavi i svetlosti, divan i dobar simbol zajedništva i jedinstva i porodičnog života.
Pravoslavni vernici u Srbiji obeležavaju Badnji dan tradicionalnim unošenjem i paljenjem badnjaka, liturgijama u hramovima i porodičnim okupljanjem za posnom trpezom, pred najradosnihi hrišćanski praznik Božić – praznik kojim se proslavlja rođenje Isusa Hrista.