Bivši predsjednik Komisije za koncesije Republike Srpske Predrag Aškrabić iz Trebinja prijavljen je Okružnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja.

askrabicMUP RS je u petak, navodeći inicijale prijavljenog, saopštio da je Aškrabić osumnjičen da nije izvršio službenu dužnost kad je kontrolisao koncesionara preduzeće “Klaonica i prerada mesa” iz Sokoca.

“Prilikom kontrole realizacije koncesionog ugovora nije utvrdio ni konstatovao stvarno stanje. Sačinjavao je zapisnike u kojima je svjesno navodio samo ono što ide u prilog koncesionaru. Na taj način je omogućio protivpravnu imovinsku korist u najmanjem iznosu od 188.709 KM na štetu budžeta RS na osnovu neuplaćene koncesione naknade. Protivpravna imovinska korist stečena je i daljim bespravnim korišćenjem zemljišta koje je predmet koncesije na osnovu ostvarenih prihoda od poljoprivredne djelatnosti”, pojasnili su u MUP-u RS.

Pripadnici MUP-a RS nedavno su uhapsili vlasnika Mesne industrije “Čolović” i “Klaonice i prerade mesa” Mirka Čolovića i direktora klaonice Momirku Simsiju. Policija je protiv njih podnijela izvještaj zbog odstojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja i druga krivična djela iz oblasti privrednog kriminala. Hapšenje je izvršeno nakon dvodnevnog pretresa firmi koje su u vlasništvu braće Mirka i Brane Čolovića, te prostorija Šumskog gazdinstva “Romanija”.

Izvor: Glas Srpske