Lideri stranaka SDA, SDP, SBB, DF i SBiH zauzeli su jedinstven stav o izbornom procesu u Srebrenici navodeći da su Centralna izborna komisija i Sud BiH donijeli niz protivzakonitih i diskriminirajućih odluka.

camilPredsjednici stranaka Fahrudin Radončić (SBB), Bakir Izetbegović (SDA), Nermin Nikšić (SDP), Željko Komšić (DF) i Amer Jerlagić (SBIH) podržali su kandidaturu Ćamila Durakovića kao nezavisnog kandidata za načelnika općine Srebrenica.

“Obzirom da je Srebrenica područje na kome je u periodu od 1992. do 1995. godine izvršen genocid nad Bošnajcima, a da je tokom izbora došlo do najozbiljnijih kršenja zakona, naša je obaveza kao predsjednika stranaka da stanemo u zaštitu prava na slobodne i fer izbore, kao i protiv bilo čije diskriminacije”, navodi se u pismu koje potpisuju navedeni lideri stranaka.

Oni su zatražili jasan stav međunarodne zajednice i OHR-a o posljednjim događajima u vezi sa izbornim procesom i Srebrenici.

“Tražimo zaštitu žrtava genocida na području Srebrenice na koje se vrši nedopustiv pritisak uključujući i uvrede od Vlade i Skupštine RS koje su svojom zadnjom odlukom odlikovale tvorce genocida i presuđene ratne zločine”, navode lideri.

Od aktuelnog načelnika Srebrenice Ćamila Durakovića zatražili su nekoliko stvari.

“Očekujemo da nastavi sa pravnom borbom za dokazivanje istine o svim nepravilnostima Centrane izborne komisije BiH koji se odnose na izbore u Srebrenici. Očekujemo da ne ulazi u bilo kakve pregovore o formiranju vlasti do okončanja sudskog procesa, a da se predstavnici svih poltiičkih stranaka u Srebrenici obavezuju na saradnju. Očekujemo da se o svim događajima na području Srebrenice blagovremenim pisanim putem informiše predsjednike stranaka i cjelokupnu javnost”, stoji u pismu.

Izvor: N1

Lideri stranaka da će konačan stav zauzeti nakon konačnih sudskih odluka o izborima u Srebrenici.

Nedim Ademović, advokat aktuelnog načelnika Općine Srebrenica Ćamila Durakovića, danas je podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH kojom traži privremenu mjeru obustave implementacije izbornih rezultata u Srebrenici, dok se ne donese konačna presuda Ustavnog suda BiH.

Ovu informaciju Feni je potvrdio Duraković, koji je kazao da je svih pet lidera probosanskih stranaka SDA, SBB, SDP, SBiH i DF potpisalo spomenuti dokument.

Dosadašnji načelnik Srebrenice kazao je nakon odluke Apelacionog odjela Suda BiH kojom je odbijena žalba za poništenje izbora u Srebrenici, da poštuje ovu odluku, ali da se na tome neće završiti te da će nastaviti pravnu borbu.

Tada je i Durakovićev advokat najavio da će u najskorije vrijeme od Ustavnog suda BiH tražiti privremene mjere zabrane objavljivana konačnih rezultata za načelnika Općine Srebrenica, navodeći da izbori u Srebrenici nisu bili fer i demokratski i da stoga nastavljaju borbu.

 

Izvor : N1