SrebrenicaBANJALUKA – Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak kaže da se, u verziji britanske rezolucije o Srebrenici koju je pogledao, riječ “genocid” pominje 11 puta.

“Stoga se nadam da će bar jedna od zemalja koja u Savjetu bezbjednosti UN ima pravo veta, to iskoristiti i spriječiti usvajanje dokumenta, koji će u BiH donijeti samo nove podjele”, rekao je Crnadak u razgovoru za današnju “Politiku”.

“Svima koji su stradali u Srebrenici treba da se oda počast, jer ono što se tamo desilo više se nikad ne smije ponoviti. Međutim, razne rezolucije u vrijeme kad pokušavamo da BiH usmjerimo ka budućnosti, krajnje su riskantan potez. Za mene je mnogo korisniji i iskreniji način odavanja počasti žrtvama da život u BiH svima učinimo boljim, nego da se vječno takmičimo rezolucijama i teškim riječima”, smatra Crnadak.

Na pitanje koliko je realno očekivati ruski veto o rezoluciji, on je ponovio da je prije nekoliko dana rekao da će biti skoro nemoguće napraviti balansiranu rezoluciju kojom će svi biti zadovoljni i istakao da je svaki angažman u tom smjeru dobrodošao.

Rezolucija o Srebrenici koju je u Savjetu bezbjednosti UN-a pripremila Velika Britanija, predviđa da djeca ubuduće u školama uče o genocidu u Srebrenici, piše RTRS.

Što se tiče hapšenja Nasera Orića, Crnadak je rekao da je najvažnije da slučaj Orić ne bude politizovan i da ostane u domenu pravosuđa.

“Regionalna saradnja je u stalnom napretku. Moja prva zvanična posjeta bila je Beogradu, nedavno je premijer Vučić bio u Sarajevu, najavljena je zajednička sjednica Vlade Srbije i Savjeta ministara BiH, očekuje se dolazak predsjednika Nikolića u Sarajevo i Banjaluku 16. i 17. juna i ne mogu zamisliti da je neko spreman da zbog sebičnih, kratkoročnih političkih ciljeva usporava ili otežava odličan pozitivan trend u odnosima BiH i Srbije”, rekao je šef diplomatije BiH.

Što se tiče gaženja izraelske zastave u Zenici, što su uradili navijači BiH, Crnadak je rekao da smo “poslali primitivnu i poražavajuću sliku u svijet” i istakao da najoštrije osuđuje takvo ponašanje “koje nema nikakve veze sa zvaničnom politkom BiH.

“Očekujem da učesnici sramote u Zenici budu kažnjeni”, rekao je šef diplomatije BiH.

Izvor : Nezavisne novine