Rusija garantuje za generala Ratka Mladića
BANJALUKA – Vlada Rusije daće garanciju Haškom tribunalu za privremeno puštanje na slobodu nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića, saznaje “Pres Republika Srpska”.Ova odluka ruske vlade donesena je nakon detaljnog uvida u medicinske nalaze tima ruskih ljekara koji su pokazali da je Mladićevo zdravstveno stanje teško.Nakon prošlonedjeljnog boravka ljekara iz Rusije u Hagu, danas bi trebalo da bude održan sastanak tima odbrane generala Mladića i ruskih diplomata u Holandiji, a zatim se očekuje de će Kremlj preduzeti korake za Mladićevo liječenje u Rusiji, saznaje list iz dobro obaviještenih izvora.
“Preliminarni rezultati medicinskih testiranja kojima je Mladić bio podvrgnut u pritvorskoj jedinici ekspresno su poslati u Moskvu, a danas bi povodom toga u prostorijama ruske Ambasade u Hagu trebalo da bude održan sastanak članova tima odbrane generala Mladića i ruskih diplomata u Holandiji”, navodi izvor “Presa”.

Prema tim navodima, ruski ambasador će poslati pismo Kremlju u kojem će biti detaljno predloženi dalji korci u vezi sa Mladićevim statusom, a zatim se očekuje da vlada Rusije, u najkraćem mogućem roku, pošalje pisane garancije Haškom tribunalu za privremeno puštanje Mladića na slobodu i njegovo liječenje u nekoj od referentnih zdravstvenih ustanova u Rusiji.

Izvori “Presa” otkrivaju i da je opšte zdravstevno stanje generala Mladića i dalje veoma teško, te da je nezahvalno bilo šta prognozirati.

“Kod generala Mladića su utvrđene ogromne varijacije krvnog pritiska, potvrđeni su ranije preživljeni moždani i srčani udari, kao i potpuna oduzetost desne ruke”, navodi izvor lista.

Sin bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Darko Mladić rekao je da su ruski ljekari, koji su prošle sedmice pregledali generala Mladića u pritvorskoj jednici u Ševeningenu, preuzeli obimnu dokumentaciju na osnovu koje će dati stručno mišljenje o njegovom zdravstvenom stanju, ali i da konačan izvještaj još nije gotov.

Mladićev sin naveo je da je njegov otac zadovoljan stručnošću i korektnošću ljekara i uopšte time kako je sve proteklo.

Izvor : Nezavisne novine