Posle otvorene podrške hrvatske nacionalističke vlasti režimu u Ukrajini, predsednik Rusije naložio “kontramere”.
putin
Preti blokada izvoza iz Hrvatske, a Rusi već otkazuju letovanja za 2017. godinu. Ruski predsednik Vladimir Vladimirovič Putin, posle prošlonedeljne otvorene podrške hrvatskih vlasti vlastima u Ukrajini, naložio je saradnicima da Zagrebu odmah uvedu “kontramere”! Ruskog lidera je žestoko razljutila izjava hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da podržava nameru Kijeva “da povrati okupirane teritorije u istočnoj Ukrajini i na Krimu”! Zbog toga Hrvatskoj sada preti potpuna blokada izvoza u Rusiju, ali i bojkot ruskih turista u narednoj letnjoj sezoni.

Najveći ruski turistički operateri, kako su juče preneli tamošnji mediji već su počeli da otkazuju zakup hotela na hrvatskom primorju što će uticati na hrvatski budžet.

Putina je naročito razočarala izjava Plenkovića da Ukrajina pitanje Rusa treba rešiti kao i Hrvatska srpsko pitanje 1995. godine. Razmatra se totalna blokada uvoza iz Hrvatske, što će Zagreb i te kako osetiti. Hrvatske firme u Rusiji se takođe mogu suočiti sa ozbiljnim kontrolama i biće kažnjavane zbog i najmanjih nepravilnosti. Kremlj razmatra mogućnost da Hrvatsku stavi na “vojnu crnu listu” što bi predstavljalo zabranu isporuke vojne tehnike Hrvatskoj prenosi ”Srbijadanas.com”.

Otkazan je i rusko-hrvatski privredni forum koji je trebalo da bude održan ovog meseca. Ruski ambasador u Zagrebu, Anvar Azimov je izjavio da je duboko zabrinut i dodao:

– Robna razmena sa Hrvatskom je smanjena za gotovo 50 odsto. To je katastrofa! Hrvatski privrednici su ti koji pate. Ruski preduzetnici nisu saglasni da Hrvatska podržava sankcije Rusiji. Zato nisu zainteresovani da dođu u Hrvatsku.